ЕС дал най-много пари за бежанци на Великобритания

Противно на очакванията най-засегнатите – Италия и Гърция – не са най-големите бенефициенти

„Бежанците са добре дошли“, пише на плакати пред британския парламент в Лондон. Парите за тях обаче отиват главно за връщането им.

Великобритания е взела най-много средства от еврофонда за управление на миграцията в сравнение с останалите страни – членки на ЕС, и е използвала парите, за да прогони пристигналите на нейна територия бежанци. Лондон е получил 16.3% от отпуснатите 2.39 млрд. евро за т.нар. основни дейности, става ясно от съвместен доклад на Агенцията за бежанците на ООН и на базирания в Брюксел Европейски съвет за бежанците и изгнаниците, цитиран от „ИЮ Обзървър“, пише „Сега“.

На най-засегнатите от мигрантската криза Италия и Гърция са били разпределни съответно 13.6% и 11.3% от сумата. Германия, която прие около 1 млн. бежанци, пък е взела 9% от отпуснатите от еврофонда пари. България е взела едва 0.2% от разпределените евросредства.

Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ разполага с 3.1 млрд. евро за периода 2014-2020 г., като вече са разпределени 88% от тях, или 2.75 млрд. евро. Сумата от 2.39 млрд. евро е разпределена между страните от ЕС с цел да се подпомогне реализацията на национални програми, свързани с т.нар. основни дейности като издръжка на мигрантите – интеграция, подобряване на условията в центровете и др. Останалите 0.36 млрд. евро от фонда са отишли за разселване на бежанците.

Великобритания е изхарчила почти 60% от европарите, за да връща отхвърлените кандидати за убежище в родните им страни, сочат данните в доклада на Агенцията за бежанците на ООН и на Европейския съвет за бежанците и изгнаниците. По принцип страните би трябвало да изхарчат не повече от 30% от отпуснатите им средства за експулсиране на мигранти. „Фактът, че Великобритания е получила най-голям дял от средствата на Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ показва недостатъците на формулата за разпределянето им, както и колко е важно да се използват актуални данни, отразяващи реалните потребности“, казва Катрин Уулард, която е главен секретар на Европейския съвет за бежанците и изгнаниците.

Парите от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ се разпределят между страните – членки на ЕС, на базата на формула, която отчита броя на подадените молби за убежище, броя на жителите от държави извън ЕС и броя на върнатите бежанци за три години назад. В случаи на криза се отпускат и допълнителни средства на изпаднали в затруднения държави членки, като по този показател Великобритания се нарежда на второ място, веднага след Италия.

 

 


image0 (9K)