Ето какво става с тялото ви, ако не сменяте често чаршафите си

Въпреки, че повечето хора обичаме да си легнем в току-що постлано легло, ухаещо на свежо пране, поради натовареното ежедневие и липсата на достатъчно време, бързаме да легнем и така смяната на чаршафите се отлага за другия ден.

[ad id=“225664″]

Според експерти чаршафите, в които спим, трябва да се перат най-малко веднъж седмично, защото в противен случай хората се излагат на риск от сериозни вируси и инфекции.
Най-дълго време от денонощието все пак, прекарваме в леглото си. Освен за нощен сън, там ние се излежаваме и през деня и с всекидневните си дрехи. То е обичано място за почивка и за домашните ни любимци. И, естествено, в един момент леглото може да стане доста мръсно и дори да започне да вреди.

[ad id=“263680″]

Изследвания са показали, че чаршафите са благоприятна среда за развитието на бактерии, дрожди и вируси. Повечето от тях хората си ги носят в ежедневието си, но леглото е перфектно място за размножаване на микроорганизмите поради отделяните от тялото слюнка, течности, кожни клетки. Само за седмица те достигат умопомрачителен брой, който може да доведе до опасни за тялото последици.

[ad id=“236993″]

Често заболявания като кожни и раневи инфекции, инфекции на пикочните пътища, пневмония и бактериемия са причинени от микроби, развили се в несменяните често чаршафи и завивки. Те се натрупват по спалното бельо и проникват в организма през отворени рани, устата и другите човешки отвърстия.

[ad id=“236999″]

Друга реална опасност, която идва с непраните чаршафи, е микозата. Това е силно заразна болест на гъбична основа. Различните видове гъбички също лесно се развиват под чаршафите поради обичайната по-висока температура и влажност. За да се избегнетази опасност, експерти препоръчват завивките да се перат на по-висока температура, за да се убият всички микроорганизми, развили се в тях.

[ad id=“237001″]

Дрождите, които успешно виреят в чаршафите, могат да причинят възпаления по гънките на кожата, което води до сериозни здравословни проблеми. Най-неочакваната констатация обаче е, че непраните чаршафи могат да ви разболеят от грип. Доказано е, че това заболяване може да се прихване освен по въздушно-капков път (кихане и кашляне) и от мръсни и заразени тъкани в леглото.

[ad id=“238430″]

Така че, просто сменяйте спалното си бельо поне веднъж, а най-добре три пъти седмично, като мръсните чаршафи трябва да перете на висока температура.

Източник: ezine.bg


image0 (9K)