Жасмин в саксия

Ароматът на жасмин е любим на много хора, затова е сред най-използваните в парфюмерията, козметиката и ароматизаторите за дома. Оставете химията настрани и си купете естествен жасмин в саксия.
Жасмин отблизо
Жасминът е нежно и красиво растение, чийто аромат действа успокояващо и бързо завладява сетивата. Стайният жасмин е с китайски произход, но днес се отглежда успешно почти в целия свят. Расте бързо и с правилните грижи се отрупва с красиви цветове от последните седмици на зимата до началото на пролетта. Жасминът цъфти в бяло, въпреки че пъпките му са розови.
Как да отглеждате жасмин в саксия?
Жасминът не е претенциозно цвете, а дори напротив – много начинаещи градинари се справят успешно с неговото отглеждане. Вижте какви са изискванията на ароматното растение:
Поливане
Жасминът трябва да се полива редовно, ако искате да расте здрав. През горещите дни на лятото може да се наложи да поливате сутрин и вечер. Зимата ограничете дозата и поливайте, когато почвата е суха. Жасминът обича влажния въздух, затова е хубаво често да пулверизирате.

[ad id=“225664″]
Светлина
Жасминът е топлолюбиво растение и не понася драстични застудявания – затова се гледа най-често на закрито. Дръжте го на източен или западен прозорец, където да бъде огряван от слънцето през половината ден. Гледайте температурата в стаята да не пада под 16-17 градуса.
Почва
За жасмин в саксия се нуждаете от обикновена градинска почвена смес. Ако искате по-обилен цъфтеж, трябва да наторявате растението с течна тор за цветя до 2 пъти месечно.
Размножаване и пресаждане
Жасминът се пресажда към средата на пролетта, когато периодът на цъфтеж е отминал. Тогава може и да го подкастрите, като отстраните по-крехките израстъци. След това го изведете на открито (ако температурите позволяват) и слънчево място. Цветето се размножава с помощта на семена или резници.
Други
Когато порасне, жасминът се нуждае от подпори, за да расте в правилна форма. Пазете го от въздушни течения, защото лесно може да се разболее. Оглеждайте се за листни въшки – ако не пулверизирате достатъчно въздуха, те ще са първите, които ще се възползват от случая.

През лятото, когато обикновено се изнася навън, се нуждае от леко засенчване през обедните часове, всекидневно поливане, редовно подхранване с органични и минерални торове и достатъчна влажност. След август подхранването трябва постепенно да се намали, а през зимата да се полива по-рядко. Оптималната температура за зимния период е около 15°С .

През зимата средната температура трябва да е минимум 13 градуса.
Светлината трябва да е възможно най – много, като се избягва пряката слънчева светлина.
Почвата трябва да е влажна през цялото време. През зимата поливането може да се намали.
Пръскайте често листата.
Пресаждането се извършва ранна пролет, всяка година.

 


image0 (9K)