Жельо Бойчев: МС е отговорен за сагата с Истанбулската конвенция

„Отговорност за сагата с Истанбулската конвенция носи, само и единствено, правителството.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев.

[ad id=“263680″]

В предаването „Здравей, България” по Нова телевизия той припомни, че на 3 януари именно правителството на Бойко Борисов се опита да прокара конвенцията в обществото, с пълното съзнание, че в нея има текстове, които ще предизвикат полемика.

„Премиерът каза в Брюксел, че Истанбулската конвенция ще бъде приета до края на европредседателството. От вчера той има нова позиция- че я изтеглят, но не става ясно как”, коментира Бойчев.

По повод вчерашното изявление на премиера, че управляващите ще търсят обществен консенсус по темата, той припомни, че конвенцията беше вкарана в Народното събрание без обяснителен доклад, в който да е описано коя част от законодателството ни трябва да се промени, за да се синхронизира с документа.

[ad id=“218001″]

Относно скандала в Шумен през последните дни, Жельо Бойчев посочи, че органите на МВР в града са поискали списък на членовете на БСП и на стенограмите от проведените заседания на общинската организация на партията, в които е описана и кампанията за местните избори.

„Няма начин общинската полиция да иска такъв тип информация“, коментира социалистът и добави: „Затова реагирахме толкова остро. Министърът на вътрешните работи каза, че всичко, което са правили, е по разпореждане на прокуратурата. Вчера главният прокурор каза, че исканите документи са извън разпореждането на районния прокурор.“

„Затова вчера поискахме министърът на вътрешните работи да каже кой носи отговорност. Миналата седмица твърдеше, че действията им са под разпореждане на прокуратурата. Вижда се, че той е излъгал”, добави Жельо Бойчев.

[ad id=“218548“]

„Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че „Народният съд е едно необходимо и навременно правосъдие” не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията”, заяви още в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.

„Ситуацията е неприятна, ще помислим дали да има санкции за г-н Жаблянов”, каза още Бойчев. По думите му социалистите осъждат всякакво политическо насилие и искат да реагират на „пълзящия фашизъм“, чието измерение е Луковмарш.


image0 (9K)