Жестокост и безхаберие – столичанин избил десетки прилепи заради остъкляване на тераса

Избити са десетки прилепи, заради смяна на дограма на балкон в София, съобщи bTV, цитирана от offnews.bg. Част от животните, които са защитен вид, са били зазидани, но по-късно спасени от природозащитна организация.

Обикновено прилепите се крият във фугите на панелките и прекарват там целия си зимен сън. При ремонт на тераса в столичен блок, мъж открива колонията прилепи и изхвърля 50-ина от тях през балкона. Повечето умират, а ремонтът продължава.

В стената са зазидани още прилепи. Фондация „Дивите животни“ получава сигнал от съсед и успява да спасят 9 от животните.

У нас прилепите са защитени от закона диви животни, които са застрашени от изчезване.

„Много малко хора знаят, че градовете са пълни със същества като прилепите и това е добре, защото те ни спасяват от много насекоми, ако трябва да гледаме по този начин каква полза носят на човека – те носят безкрайна полза на човека”, обясни Любомила Кривошиева, управител на Фондация „Дивите животни”.

Оцелелите прилепи са във ветеринарна клиника, където ще се опитат да ги спасят. Убиването на защитен вид се наказва с глоба от 2000 до 10 000 лева и до 3 години затвор.


image0 (9K)