Жесток диктатор е на прага на смъртта

Президентът на Узбексистан Ислам Каримов е в болница след като е получил мозъчен кръвоизлив. Той управлява бившата съветска република като диктатор вече над 25 години.

Според някои информации Каримов е починал. Подобна информация беше разпространена от местната информационна агенция “Фергана“. Узбекските власти обаче опровергаха информацията за смъртта на Каримов.

„Съобщенията за смъртта му не отговарят на истината. Президентът е хоспитализиран. Състоянието му е стабилно“, заяви източник от администрацията на президента на Узбексистан пред РИА Новости.

„Нямаме никакво потвърждение“. Това заяви от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската информационна агенция ТАСС. Узбекските граници обаче бяха затворени, което означава, че новината за смъртта на Каримов може и да е вярна, коментират политически наблюдатели.

Това поставя страната в състояние на нестабилност. Очертава се борба за поста на Ислам Каримов. По-голямата му дъщеря Гулнара беше считана за най-вероятният човек, който може да го наследи. От 2014-а година обаче тя се намира под домашен арест, след като отправи критики към режима му. По-малката му дъщеря работи в Париж.

Диктатурата на Ислам Каримов е изградена по съветски модел. Той упражнява строг контрол над населението чрез специалните служби.


image0 (9K)