Загинали и много ранени при страшното земетресение в Албания, усети се и у нас

Земетресение с магнитуд от 6,4-а степен по скалата на Рихтер разтърси адриатическото крайбрежие на Албания рано тази сутрин. То беше последвано от втори силен трус – от 5,3-та степен.

Съобщава се за най-малко три жертви и над 140 ранени. Има значителни щети и разрушения.

Няколко сгради са се срутили след първоначалния силен трус, който е предизвикал паника сред населението. Разрушени са сгради по адриатическото крайбрежие на страната, както и в столицата Тирана. Там се съобщава за ранени от паднали стени. Под развалините на жилищен блок в град Дуръс има затрупани хора, съобщават местни медии.

Най-силният трус продължи повече от 15 секунди. Всички хора излязоха от сградата, защото всичко се тресеше. Няколко стени паднаха и затова сега стоим на улицата“,  разказа един от очевидците:

Епицентърът на труса е бил на 40 километра от Дуръс, на дълбочина около 20 километра. Земетресенията са усетени и в България, в Северна Македония, както и в Гърция

У нас първият трус е усетен по високите етажи в Перник и София, съобщиха за БНР от Националния институт по геофизика, геодезия и география. От Районната служба „Пожарна“ в Благоевград информираха, че няма постъпили сигнали от граждани. Сеизмолозите продължават да регистрират трусове, като последният е бил с магнитуд – 3,4 по Рихтер.

До момента няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания, съобщават от Външно министерство.

От посолството ни в Тирана съобщиха, че електричеството и достъпът до Интернет са прекъснати на много места в Албания.  В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.

В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони: +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Преди два месеца при силно земетресение в Албания бяха ранени повече от 100 души, а стотици постройки бяха срутени, припомнят местните медии.


image0 (9K)