Задържаха българин за връзки с терористите от „Ислямска държава“

Българин е сред задържаните при акция на силите за сигурност в Австрия срещу лица, за които се смята, че са свързани с терористичната групировка „Ислямска държава“.

Първоначално са задържани 4-ма във Виена и 4-ма в Грац. Освен българина са арестувани трима с австрийско гражданство, но от имигрантски произход, двама босненци, сириец и македонец. Задържаните са на възраст между 21 и 49 години. Още трима заподозрени от Балканите са били арестувани малко по-късно в Грац. Специалните части са претърсили джамия и апартаменти.

Таблоидът „Kronen Zeitung“ пише, че арестите са в резултат на разследване на дейността на босненски ислямски проповедник. Той е бил осъден на 20 години миналия юли от съд в Грац по обвинение, че е набирал терористи за „Ислямска държава“. Имамът пристигнал от Босна във Виена след разпадането на бивша Югославия. Той е проповядвал в различни джамии в Австрия.

Акцията е само част от мащабна операция по издирване и задържане на заподозрени терористи в Австрия. До арестите във Виена и Грац се е стигнало след работата на 800 разследващи.


image0 (9K)