Задържаха шофьорът участвал в гонка с полицията край Стара Загора

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо 27-годишен мъж, попречил на полицаи да извършат проверка, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Христо Г., на 27 години, привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 10 май 2017 година, на главен път, на територията на Община Стара Загора, в съучастие с К.Г., като извършител, противозаконно пречил на органи на властта – старши полицай в група „Охрана на обществения ред“ при 2 РУ на МВР – Стара Загора и оперативен работник в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при Областна дирекция на МВР – Стара Загора, да изпълнят служебните си задължения.

Обвиняемият е попречил на полицаите да  извършат проверка на лек автомобил „Опел Зафира“ и лицата пътуващи в него,  да установят самоличността им, с оглед на данните, че извършват престъпление като държат високорискови наркотични вещества. Той не е изпълнил разпорежданията им, като водач на МПС – при подаден сигнал за спиране със „стоп – палка“, не спрял управлявания от него автомобил, увеличил скоростта и избягал, като напуснал главния път и се насочил по пътя за село Маджерито, община Стара Загора.

В движение изхвърлил неустановено количество високорисково наркотично вещество – метафетамин, като задълженията на органа на властта са били свързани с контрола върху трафика на наркотични вещества. Обвинение му е повдигнато и за това, че на 11 май 2017 година в  Стара Загора, без надлежно разрешително, държал високорискови наркотични вещества: марихуана (канабис), 3,4 метилендиоксиметафетамин (МДМА, екстази) и амфетамин, всички наркотични вещества на обща стойност – 247,45 лева .

В хода на образуваното срещу Христо Г. досъдебно производство е установено, че при провеждане на специализирана акция на ОД на МВР – Стара Загора на територията на село Маджерито, общ. Стара Загора полицейски служители направили опит да спрат лек автомобил, като подозирали, че с него се превозват наркотични вещества. Водачът на автомобила Христо Г. не спрял на подадения сигнал със „Стоп“ палка. Било предприето преследване на лекия автомобил с полицейски автомобил с включени светлинни и звукови сигнали.

При преследването водачът на превозното средство и пътник от автомобила изхвърляли през прозореца прахообразно вещество. В близост до разклона за село Маджерито автомобилът бил спрян принудително и установени лицата в него. Обвиняемият Христо Г. управлявал автомобила.

В купето на автомобила били намерени при проведени в условия на неотложност процесуално-следствени действия, а именно претърсване, обиск и изземване черни полиетиленови торбички с остатъци от бяло прахообразно вещество.

Впоследствие било проведено претърсване и изземване в дома на обвиняемия Христо Г. и прилежащите помещения в Стара Загора, като били намерени и иззети пликчета със суха зелена растителна маса, кафяво прахообразно вещество и таблетки с триъгълна форма.

Христо Г. е осъждан за държане на наркотични вещества, като настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Христо Г. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Христо Г. мярка за неотклонение “задържане под стража” може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.

Още от криминалния свят чете в ЗАРАТА.

 


image0 (9K)