Заключителна пресконференция по проект BG 06-101 „Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск“ 

 

На 30-ти април 2017-та година приключва проект BG 06-101 „Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в гр. Стара Загора“. Проектът се изпълнява по Компонент 1 – „Грижа за младежи в риск“ на Програма BG06 „Деца и младежи в риск“, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство с финансовото съдействие на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Общата стойност на проекта е 1 395 380 евро, бенефициент е Община Стара Загора, а партньор – НПО „Свят без граници“. Създаването на Международен младежки център в град Стара Загора – един от най – големите областни градове в България е от изключителна важност за повишаване на личностното развитие и насърчаване на творческите изяви на младите хора, включително тези в риск и неравностойно положение.
Чрез неформалния образователен профил на Центъра, като инструмент за социално включване, целевата група вече обхваща около 700 младежи, от които 253 успешно обучени в различни области. Развиването на международните партньорски отношения даде възможност за обогатяване дейностите и постигане на международни стандарти при реализирането на младежката работа.
Основната насока на работа на Международния младежки център е изцяло съобразена с изискванията на Съвета на Европа за получаване на Знак за качество – европейско отличие за качество на младежката работа. През 2015г. ММЦ кандидатства за Знак за качество за младежки центрове, а година по-късно, през 2016г. в Международния младежки център беше извършена проверка от експерти към Съвета на Европа относно качеството на работа и предлаганите услуги в центъра. В резултат на проведения анализ младежкият център в Стара Загора беше номиниран, а по – късно същата година удостоен със Знак за качество за младежки центрове. Старозагорският център е единственият в България и осмият в Европа, отличен с Европейския знак.
Официалната церемония по връчване на Знака за качество ще се състои на 16 май 2017г. от 11 часа, Международен младежки център.


image0 (9K)