Замръзналите мечти на Швейцария за зелена енергия

Замръзналите мечти на Швейцария за зелена енергия

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцария е популярна като богата, чиста и екологично настроена държава, но този облик може и да помръкне, пише в анализ Financial Times. Изданието коментира, че през следващото десетилетие страната ще затвори три ядрени централи и когато това стане, страната ще загуби около 1/3 от производствените си мощности.

Заради природните дадености в Швейцария е много добре развита хидроенергетиката и едва 10% от производството на електроенергия емитира въглеродни емисии.

Но отново природните дадености могат да замразят следващите зелени амбиции на Берн, коментира още FT.

Един от проектите за изграждането на соларни централи е на компанията Axpo, която постави плаващи панели в язовира „Мутзее“ в кантона Гларус в швейцарските Алпи. Панелите бяха пренесени с хеликоптер на височина от около 2500 метра, за да може да бъде оползотворен слънчевия потенциал на страната.

От компанията признават, че това е най-големият проект в Швейцария, но реално е доста ограничен като мащаб. Заради трудностите вероятно това ще е и един от малкото соларни проекти, които ще бъдат осъществени в Алпите, където често и през юни вали сняг, посочва още финансовото издание.

Още по темата

Много по-атрактивни може би ще бъдат проектите за поставяне на соларни панели по покривите на сградите.

През миналата година Швейцария е произвела едва 311 киловатчаса соларна и вятърна енергия на човек от населението. За сравнение европейските лидери Дания, Германия и Великобритания могат да се похвалят с много повече – 3027 киловатчаса за Дания, 2232 киловатчаса за Германия и 1304 киловатчаса за Великобритания.

Швейцария трудно ще развива соларната или вятърната енергетика, а експертите не препоръчват изграждането на нови хидроенергийни проекти. В момента водните електроцентрали доставят около 58% от потребяваната в страната електроенергия, като допълнителна модернизация и разширяване ще има само ограничен ефект.

Преди дни Берн започна преговори с Брюксел по отношение на двустранните отношения. Едно от двустранните споразумения, които изтичат след дни, касае свързаността на швейцарската електропреносната мрежа с европейската. Без споразумение Швейцария рискува да бъде изключена, а разходите за електроенергия да се повишат, заедно с несигурността на доставките.

Излизането от европейските мрежи ще е голям проблем за страната, защото производството на електроенергия е сезонно – през зимата реките, на които швейцарците разчитат основно за производството на ток, замръзват и Швейцария зависи основно от вноса на електроенергия в този период от годината.

Именно тук на помощ ще дойдат соларните и вятърните централи – заради географиските особености на страната те произвеждат най-много точно през зимата. Проекта на Axpo например през зимата произвежда с 50% повече електроенергия, отколкото аналогични мощности, разположени в долините под върха.

Ниската температура подобрява ефективността на работата, а снегът отразява светлината и я насочва към соларните панели.

Една от спънките за проекти, използващи възобновяеми източници, са и местните регулации. Подобни централи се изграждат след централно разрешение от регулатора, отговарящ за околната среда и енергетиката, както и с одобрението на местните власти.

Но законодателството позволява индивидуални жалби да спират цели проекти. Така например през октомври 2020 година заработи една от най-големите централи с  възобновяеми източници – вятърния парк Gotthardpass, като споровете за неговото съществуване продължиха 18 години и стигнаха до Върховния съд на страната.

На референдум през 2017 година швейцарците подкрепиха енергийните планове на правителството. Те предвиждат изграждането на 850 вятърни турбини през следващите 30 години. В момента в страната има само 37.

Източник: https://www.investor.bg/ .


image0 (9K)