Застрояването на парк „Бедечка“отново на дневен ред

Временна комисия в Общинския съвет в Стара Загора разработва варианти за устройството на парк „Бедечка“
Преди половин година Общинският съвет в Стара Загора почти единодушно прие предложение на кмета на града да се запази в максимална степен парк „Бедечка“. Устройственият план предвижда максимално количество зелени площи. Две комисии в ОбС единодушно приеха мораториум за строителство в Бедечка.

Създадена е временна комисия в ОбС на Стара Загора, която да изработи варианти, в които различни парчета от парка да се определят за застрояване. Първото заседание на комисията беше днес.
Според екоактивисти, в комисията отново се говори колко ще струва отчуждаването на намиращите се в парка частни имоти. По-важният въпрос обаче е колко ще струва изграждането на цялата инфраструктура за предвидения там нов квартал.
Ако паркът не бъде запазен, на мястото се предвижда основен булевард, кръгови движения, мостове, няколко километра вътрешноквартални улици, както и цялата подземна инфраструктура, заедно с комуналните услуги. По предварителни разчети на разработчиците на плана за спасяване на парка само за най-гъсто залесената част на парка и без прокарване на булевард, цената на инфраструктурата достига до 25 милиона лева.
След първите протести за Бедечка през 2013 година, кметът на Стара Загора внесе предложение за запазване на парка, но  извънредна комисия разпространи становище, че e скъпо, без да вземе предвид  стойността на подготвяната инфраструктура. След комисията тогава Общинският съвет масово се въздържа.

Очакват се нови протести срещу застрояването на парк „Бедечка“.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)