Затварянето на въглищните централи не може да се случи преди изграждането на алтернативни мощности

В студиото на „Денят започва“ по БНТ лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ призоваха за конкретен план за развитието на българската енергетика, който да бъде приет преди да се пристъпи към затварянето на въглищните централи, информира ЗАРАТА.

Президентите на двата синдиката у нас са единодушни, че въглищните мини могат да затворят едва когато у нас бъдат изградени алтернативни енергийни мощности, чието производство да може да замести изцяло въглищните ТЕЦ-ове.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов подчерта, че един от основните проблеми е и начинът, по който се определя цената на въглеродните емисии. Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова в Плана за устойчивост и въстановяване да се потърсят начини за справяне с проблема със скъпите въглеродни емисии, а също и да се предвидят конкретни стъпки за развитието на региона до и след затварянето на мините.

Миньори излязоха на протест в центъра на София

Пламен Димитров коментира още, че КНСБ обмисля дали да се включи в протеста на бизнеса срещу поскъпването на тока у нас. Според него е изпусната възможността в актуализацията на бюджета да се вземат мерки за компенсиране на поскъпването.


image0 (9K)