Затварят отново моловете?

„Там, където е червено, винаги се очакват проблеми. Вижте, има една граница от 1500 случая на ден, която не бива да се прехвърля, защото тогава влизаме в устата на акулата. Минем ли тази граница, трябва да започнат да се вземат мерки. Какви ще са мерките вече зависи от медицинските началници в Щаба. От мен не зависи и не нося отговорност, тъй като аз единствено разработвам математическите модели.“ Това обясни в сутрешния блок на бТВ математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

По думите му не е изключено след две-три седмици положението у нас да стане „сериозно“, изтъквайки, че една от причините е хубавото време тези дни, когато все повече хора са навън.

Има две седмици, да го наречем, инкубационен период, преди да се усетят последиците от хубавото време. Ефектът от отпускането на мерките също ще се усети след около десетина дни, посочи проф. Витанов и допълни, че не е изключено към края на февруари моловете отново да затворят.

,,Виждате какво става сега по моловете. Всички дами, които са там и пазаруват, са с маската под носа“, обърна внимание проф. Витанов.

Масовата ваксинация ще ни спаси, изрази увереност накрая проф. Николай Витанов.

 


image0 (9K)