Зачестиха пожарите в Старозагорско

От началото на юли зачестяват пожарите и инцидентите, на които реагират служители на РСПБЗН-Стара Загора. През последните дни огнеборците са се отзовали и потушили навреме по четири пожара в парк „Бедечка“ и парк „Борова гора“, съобщи за Радио Стара Загора гл. инспектор Антон Колев – началник на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ Стара Загора.

Юли месец има регистрирани ва горски пожара, а все още сме в началото на пожароопасния сезон, каза още Колев и добави, че екипите реагират средно на денонощие между пет и шест произшествия, които са много разнообразни по вид. Един такъв е вчерашния пожар в блок в кв. „Самара“ на 16 етаж, който създаде доста затруднение по ликвидиране и локализирането, коментира още Антон Колев.

По думите му е радостно, че няма пострадали и загинали, а е имало всички условия за това нещо, защото се е образувала много висока температура, много силно задимяване в жилищата около горящия апартамент.

В една многофамилна жилищна сграда било то висока сграда отговорността за нея е на собствениците. Една от общите части е стълбището и това е единствения евакуационен изход, който масово получаваме сигнали , затова че се струпват различни материали, които би затруднило евентуална евакуация,а това е нарушение. Масово от проверки които сме правили на високи сгради над 100 почти всички не подържат в изправност пожарните щрангове, а това затруднява гасенето на пожарите, анализира главният инспектор.

Гл. инспектор Антон Колев коментира, че в последните дни има концентрация на пожари в старозагорските паркове, като един от тях е „Бедечка“. Трудно е да се докажат причините за пожари, но конкретно на тези в „Бедечка“ има данни ,че може за да са умишлени , тъй като само за няколко поредни дни сме реагирали на 4 сигнала. На още 4 сигнала сме се отзовали и в парк „Борова гора“. Лично съм разговарял с ръководството на 1-во РУ ОД на МВР Стара Загора , затова че имаме съмнения за умишлено причиняване на пожарите в конкретните паркове, изтъкна той.

Антон Колев припомни, че основен фактор за бързото разпространение на пожарите са високите температури и най-вече силният вятър, и апелира към хората да внимават с боравенето на отрит огън.

 


image0 (9K)