Защо птиците не умират, когато седят на електропроводи?

Проводниците във високоволтовите електропроводи не са затворени в гумена изолация, те просто са фиксирани към опорите с изолатори и по този начин електрически докосват само източника и консуматора на ток, научи ЗАРАТА.

Факт е, че когато птицата кацне на проводника, се създава паралелна връзка на проводниците. Единият проводник е самата птица, а другият е участък от тел под краката на птицата. Съпротивлението на птицата е много, много пъти по-голямо от съпротивлението на проводника, така че през него протича незначителен ток.

Птиците могат да умрат, ако електропроводите за високо напрежение са неправилно свързани. За да стане това, достатъчно е тя, кацнала на жицата, да докосне металната част на една от опорите, които държат проводниците са заземени. Освен това сега съпротивлението на птицата е много по-малко от съпротивлението на въздуха, следователно, текущата сила, която ще тече през птицата, ще бъде огромна. Поток с такава голяма сила буквално ще изпепели птицата почти моментално.

Птиците, докосващи едновременно проводника и полюса, са единствените жертви на факта, че проводниците във високоволтовите линии не са затворени в изолация, а само са изолирани. В същото време случаите на смърт на птици по никакъв начин не засягат процеса на пренос на електроенергия, не го увреждат или нарушават по никакъв начин. Ето защо жиците все още остават без изолация, защото би било много скъпо и трудно да ги затворят.

Освен това трябва да се отбележи, че само високоволтовите електропроводи не са изолирани от външната среда и въздуха. Те са окачени много високо на огромни опори.

Но онези проводници, които се разминават от подстанциите до къщите на хората, до лампите и така нататък по стълбовете с ниска височина, вече са оборудвани с изолация по цялата им дължина. В тези проводници, разположени на много по-ниска височина, между другото, не протича толкова голям ток и напрежението върху тях е по-малко. И тъй като са напълно затворени в изолация, те изобщо не заплашват птиците. Въпреки че причината за такава изолация на тези проводници е преди всичко безопасността на хората, които, макар и с трудности, също могат да влязат в случаен контакт.


image0 (9K)