„За да мога да го погреба човешки“. Майката на Навални призова Путин тялото му да ѝ бъде предадено

"За да мога да го погреба човешки". Майката на Навални призова Путин тялото му да ѝ бъде предадено

Майката на Алексей Навални направи обръщение към руския президент Владимир Путин, в което настоя тялото му да ѝ бъде предадено незабавно. Тя говори до наказателната колония, в която опозиционерът почина преди дни.

Това се случи, след като руските власти многократно отказаха да върнат трупа на руския опозиционер и дори не дават информация на семейството къде се намира. Засега им беше съобщено само, че той е починал от синдром на внезапната смърт. В понеделник на близките е казано, че ще предадат тялото след приключване на „химическата експертиза“, която ще продължи две седмици.

Роднините и екипът на 47-годишния Навални обаче се опасяват, че през това време могат да бъдат прикрити следи, които да установят истината за смъртта му, след като вече изтече информация, че той е починал много по-рано, отколкото твърдят руските власти, както и че по тялото е имало синини от конвулсии.

Майката на Навални пристигна в наказателната колония на следващия ден, след като беше обявена смъртта му. Оттам беше препратена в град Салехард, в чиято морга се смята, че е тялото, но не няколко пъти не беше допускана.

„Зад гърба ми е наказателната колония ИК-3 „Полярен вълк“, където на 16 февруари загина синът ми Алексей Навални. Вече пети ден не мога да го видя, не ми дават тялото му, дори не ми казват къде е“, каза Людмила Навалная във видеообръщение към руския президент.

„Обръщам се към вас, Владимир Путин. Решението на проблема зависи само от вас. Нека най-накрая да видя сина си. Настоявам тялото на Алексей да бъде незабавно предадено, за да го погреба човешки“, добави тя.

Директорът на основания от Навални Фонд за борба с корупцията – Иван Жданов, съобщи, че майката е подала и писмено обръщение до Путин. Освен това в Салерхад е заведено дело за бездействието на Следствения комитет да го предаде на семейството.

В същото време се разбра, че само дни след смъртта на Навални Путин е повиши зам.-ръководителя на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Валерий Бояринев в чин генерал-полковник към Министерството на вътрешните работи. Това стана известно от публикуван президентски указ.

Жданов написа в Телеграм, че Бояринев лично е отговорен за мъченията върху опозиционера в затвора: „Това (повишение) трябва да бъде разбирано като открита награда от Путин за изтезанията“.

По време на съдебно изслушване по делото на Навални през юли 2023 г. наяве излезе заповед на Бояринев, с която той ограничава възможността му да си купува храна или други стоки от първа необходимост.

Междувременно вдовицата на критика на Кремъл – Юлия Навалная, призова Европейския съюз да не признава президентските избори в Русия през март, на които се очаква Путин да спечели пореден мандат и да си гарантира властта до 2030 г.

„Президент, който уби главния си политически опонент, не може да бъде легитимен по дефиниция. Тези избори са фалшиви, но Путин се нуждае от тях. За пропаганда. Той иска целият свят да повярва, че всички в Русия го подкрепят и му се възхищават. Не признавайте тези избори“, каза тя, след като в понеделник беше изслушана от външните министри на ЕС в Брюксел, които я подкрепиха и обещаха още санкции за Русия заради смъртта на Навални.

Навалная вече обвини Путин, че е отговорен за смъртта на мъжа ѝ, като отбеляза, че за три години в руския затвори той е бил подложен на мъчения и държан постоянно в изолатор при ужасяващи условия. Кремъл отхвърли тези обвинения и ги определи като неприемливи. Тя обаче заяви, че ще продължи делото на съпруга си и се закани, че разследващият му екип ще разкрие цялата истина за неговата смърт.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)