Провал на референдума в Унгария „за“ или „против“ бежанците?

Повечето унгарци, които участваха в днешния референдум в страната, са гласували „против“ задължителното заселване на мигранти в страната им. Това показват социологическите проучвания. Допитването до народа обаче вероятно е пред провал. За да бъда валидно то, в него трябва да вземат участие поне 50% плюс един от избирателите в Унгария. Това не е постигнато, сочат предварителните данни на Централната избирателна комисия. Те бяха обявени в края на референдума, съобщи „Дневник“.

Ако избирателната активност официално е ниска и резултатът от допитването няма да има задължителна сила, то това ще бъде разочарование за премиера на Унгария Виктор Орбан. Това коментира „Ройтерс“. Агенцията  допълва, че у дома премиерът и управляващата партия „Фидес“ ще се обявят за победители, но с резултат, който орязва способността на Орбан да оказва натиск над Брюксел за общоевропейска промяна на политиката спрямо мигрантите.

Въпросът на референдума в Унгария е: „Искате ли Европейският съюз да има право да нарежда задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?“. Под „неунгарски граждани“ се има предвид мигранти, които са поискали убежище в Европейския съюз.

Допитването до народа беше организирано в отговор на план, който беше приет от Евросъюза. Той предвижда 160 хиляди кандидати за убежище, предимно мюсюлмани, да бъдат „разпределени“ между 28-те страни в Европейския съюз.

 


image0 (9K)