„За нас правителство с втория мандат е невъзможно.“ ГЕРБ говори с ДПС за управленската си програма

"За нас правителство с втория мандат е невъзможно." ГЕРБ говори с ДПС за управленската си програма

Според ГЕРБ отговорността за управлението трябва да е споделена „предвид ситуацията в страната“. Това каза в началото на срещата с представители на ДПС председателката на парламентарната група на партията на Бойко Борисов Десислава Атанасова. ДПС каза, че правителство с втория мандат е невъзможно.

Срещата между двете партии е първата от поредицата разговори, които инициира ГЕРБ с парламентарно представените партии в търсене на подкрепа за управление с първия мандат. Коалиция с ДПС ГЕРБ няма да прави, а ще търси подкрепя от тях, за да състави кабинет от личности. Това каза Бойко Борисов преди срещата.

„Всички срещи, които анонсирахме, са по повод връчването на първия мандат, целта са консултации по важните приоритети за България. Тази отговорност трябва да е споделена, разпределена между всички“, каза Десислава Атанасова на срещата.

По думите й ГЕРБ започва серия от консултации по управленската си програма, която е за четири години и е разписана по секторни политики.

„Тази програма може да е само платформа за бъдещо управление, но сме готови да обсъждаме вариант това управление да бъде лимитирано времево и по приоритети – еврозона, Шенген, стабилни публични финанси, България – спокойна и сигурна държава“, каза Десислава Атанасова.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев каза, че са потърсили за разговор втората парламентарно представена формация – „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), но тя не им е отговорила.

„Така че за нас правителство с втория мандат е невъзможно“, каза той.

По думите му е важно да се реализира кабинет с първия мандат и „в този случай отговорността на ГЕРБ е още по-голяма“.

Йордан Цонев каза, че ДПС е попитала хората дали проблемите им съвпадат с дневния ред на политиците. И е поела пред тях ангажимент да води политики за спиране на обедняването, за ефективно използване на целия ресурс на ЕС за България, за достъпно здравеопазване, за качествено образование, за съдебна реформа и за подкрепа на малките земеделци и преработватели.

По късно в четвъртък предстоят разговори на ГЕРБ с представители от БСП и „Има такъв народ“, а в петък – с „Възраждане“.

За разговорите с останалите парламентарно представени партии съобщи Борисов в сряда, след като партията му отказа да преговаря повече с коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за съставяне на правителство. По думите му причината за това решение е отказът на ПП-ДБ да включи представители на ГЕРБ в състав на проектокабинет, който представи във вторник.

През последната седмица ГЕРБ води разговори с ПП-ДБ. Двете коалиции вече постигнаха „джентълменско споразумение“ за ротационно председателство на 49-ото Народно събрание и обща законодателна програма. Така за парламентарен председател беше избран Росен Желязков от ГЕРБ.

Президентът все още не е обявил кога ще връчи първия мандат, който трябва да бъде получен от кандидат-премиер на първата политическа сила в НС – ГЕРБ. В седемдневен срок ГЕРБ трябва да предложи състав на Министерския съвет или да върне мандата неизпълнен.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)