Назначиха българка на важен пост в Европейската комисия

Европейската комисия днес взе решение за няколко назначения, свързани с нейното висше управленско равнище. За първи път гражданин на България ще заеме поста генерален директор в Комисията. Това е Мариана Коцева, която ще оглави „Евростат“. Тя е и първата жена начело на Европейската статистическа служба.

[ad id=“225664″]
От юли 2012 година Коцева е заместник генерален директор на „Евростат“ в Люксембург.

„С почти шест години трудов стаж в „Евростат“ и десет години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция“, посочват от Европейската комисия.

[ad id=“238430″]
Андрияна Сукова от България ще бъде новият заместник генерален директор на генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“.

Тя работи в генерална дирекция „Заетост“ повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд. Тази компетентност ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която комисията ще предложи през май.


image0 (9K)