„За ХИДРОПОНИКАТА от А до Я” – ценно помагало за студенти, специалисти и производители

На 24 февруари 2017 г. излезе от печат книгата „За ХИДРОПОНИКАТА от А до Я”. Това е второ преработено издание на единствената у нас книга на български език, подготвена от проф. Хр. Симидчиев и доц. д-р В. Каназирска.

Проф. Христо Симидчиев е специалист по оранжерийно производство. Бил е директор на Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица” – Пловдив и директор на Технологичен център за внедряване към института. В продължение на 10 години е работил като консултант и директор по трансфер на технологии към Център за изследване, внедряване и обучение на фирмите „Полдинмекс” и „Агромод” в Мексико. След завръщането си в България е консултант към Германското дружество за научно-тенхническо сътрудничество (ГТЦ) и по програма ФАО към ООН. Ръководил е консултантски сектор на българо-холандската фирма „Грийнстар” – Пловдив. Управител е на консултанската фирма „Гриин Стар Консултинг” – Пловдив.

Доц. д-р Венета Каназирска е агрохимик, специалист по хранене на растенията. Била е ръководител на лаборатория по агрохимия и на секция „Оранжерийно производство към ИЗК „Марица”– Пловдив, и преподавател по специалностите „Агрохимия” и „Почвознание” към Висше училище „Земеделски колеж” (понастоящем ВУАРР) – Пловдив.

HIDROPONIKA010317_1_resized

Авторите са специализирали във Финландия, Холандия, Германия и други страни. Научноизследователската и внедрителската им дейност е в областта на оранжерийното производство и отглеждане на културите на почва и по методите на хидропонните технологии. Написали са книги, обзори, брошури и научни трудове, публикувани в престижни български и международни списания. Участвали са с доклади и постери на международни форуми.

С настоящата книга авторите имат за цел да запознаят студенти, специалисти и производители с най-новите тенденции в областта на хидропонните технологии в оранжерийното производство. На базата на съвременните научни изследвания и постиженията на професионални производители, книгата предоставя изчистена и сбита информация по всички аспекти на хидропонното отглеждане на основните зеленчукови и цветни култури по метода „хидропоника с капкова система”, наричана за кратност „субстратна технология”. Цветни снимки (219 бр.), таблици (76 бр.) и диаграми (83 бр.) илюстрират детайлите от технологиите и улесняват възприемането им, а направените инструкции и препоръки, свързани с биологичните изисквания на културите към микроклиматичните условия и грижите през вегетацията, визуалната диагностика и приложенията я правят ценно ръководство за начинаещи производители. Използвани са сравнителни данни за продуктивността на разглежданите култури от оранжерийни производствени обекти в Холандия, която е еталон в оранжерийното производство и хидропонните технологии.

Въпреки, че фокусът е върху безпочвеното отглеждане на растенията, голяма част от информацията в книгата е приложима и за почвената култура.

Авторите се надяват, че книгата е ценно помагало за студенти и специалисти, че ще подпомогне производителите в тяхната дейност при вземане на решения и ще допълни и актуализира знанията на всички, които проявяват интерес към новостите и стремеж към конкурентноспособно оранжерийно производство.

За поръчки и контакти:
Доц. д-р Венета Каназирска
тел. 0895 721 076
e-mail: [email protected]


image0 (9K)