Зверовете от касапницата „Негован“ били близки с убития. Разчитали на плячка от 100 бона, намерили само два

„Убийството на мъжа и жената, което потресе страната, са извършени много професионално“, коментира в сутрешния блок на бТВ комисар Ангел Бадънков, началник на криминалния отдел в СДВР.

По думите му жертвата бил добър човек и разказвал много неща на килърите си, с които се познавал от години. Едно от споделените неща е, че имал пари, а банките давали ниски лихви. Това е причината за убийствата, които са извършени в кв. „Гоце Делчев“, а след това в бидони са изхвърлени край Негован.

Убийствата са извършени с пистолет със заглушител. След като телата били разчленени в банята в апартамента в столичния квартал, помещението било почистено идеално с белина, а жилището е проветрено. Бадънков обясни, че след извършените варварски убийства от Пламен  Шляпашки  и  Георги Нанков е станало ясно, че в апартамента на жертвите пари от продажба на апартамент няма. Там Пламен и Георги са открили само малка сума пари и бижута на жената. Те са били подарени след това на съпругата на Георги и полицаите са ги открили у нея.

Разследващият разкри, че първо са установени килърите и седем дни са следени. След като е станала ясна личността на жертвите, са предприети действия по задържането на Пламен и Георги.

По думите на комисар Ангел Бадънков Пламен  Шляпашки  и  Георги Нанков са имали изключително силна връзка по между си. Той дори намекна за нещо повече от просто мъжка дружба.

„Нулева ценностна система имат Пламен и Георги. Те са просто едни паразити“, каза комисар Бадънков и поясни, че е отвратен от случилото се. „Жертвите са били много стойностни хора. Мъжът е бил един от най-добрите треньори по борба“, заяви още полицейският началник. На солидна сума около 100 000 лева се надявали Пламен Шляпашки и Георги Нанчев, когато са решили да убият подвизавалия се в Нигерия и Саудитска Арабия треньор по борба  Йордан Атанасов и жена му Марияна, разкрива пък trafficnews. В крайна сметка след разстрела на съпрузите в апартамента им престъпниците намерили едва 2 000 лева, както и няколко златни накита, станало ясно при направените от тях самопризнания. Оказало се, че парите от продадения преди това от Атанасови друг апартамент не са там, въпреки признанията на 75-годишния бай Йордан, че лихвите в банките са толкова малки, че не си струва да държиш там спестяванията.

Именно тази реплика е струвала живота на бившия борец, който смятал двамата майстори за свои приятели, защото вече няколко пъти търсил услугите им. С Нанчев се познавали още след завръщането му от Нигерия преди близо 15 години. Затова и без притеснения се хвалел за колко е продал едно от няколкото жилища, които накупил със спечелените пари от треньорския гурбет в годините на соца.

Последният ремонт обаче приключил с по един куршум в главата за Йордан и жена му от пистолет със заглушител на 14 юли. С ролята на хладнокръвен екзекутор се наел 39-годишният Шляпашки, който има присъда зад гърба си заради незаконно притежаван пистолет, преправен от газов в боен. Според жена му с него застрелял преди години куче, което го ухапало в чужд двор.

Нанчев се заел с разфасоването на труповете с нож и трион, завиването на парчетата в найлони и изнасянето от жилището. Останките били натъпкани в бидони в неговия джип „Тойота“. После ужасният товар бил закаран и захвърлен до софийското село Негован.

Именно от бидоните обаче тръгва разкриването на убийците. Следа от експертизите на бидоните завела полицията до магазина, откъдето те са купени. Камерите за видеонаблюдение в търговския обект пък показали лицата на двамата мъже.

Техните телефони вече били засечени по клетките на мобилните оператори, че са били край язовира до Негован по времето, когато се предполага, че са хвърлени бидоните с трупове.

След като самоличността им е разкрита двамата са следени цяла седмица от полицията преди в сряда да бъдат закопчани, докато се трудели на поредния обект в село Джурово.

Междувременно приятелка на дъщерята на Атанасови подала сигнал в полицията, че възрастната двойка е изчезнала. Става ясно, че Нанчев е говорил много често с бай Йордан. Той и Шляпашки са проследени и как няколко пъти идват в района на апартамента на „Витоша“.

Така пъзелът за престъплението се наредил окончателно с разлика от седем дни между разкриването на убийците и установяването на самоличността на жертвите, което обикновено се случва в обратен ред.

Днес Софийски градски съд трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста Пламен Шляпашки и Георги Нанчев. От прокуратурата са убедени, че събраните до момента доказателства и направените признания са достатъчни двамата строители. Експертиза трябва да докаже дали убийството е извършено с един от двата пистолета, скрити в работилницата на Техническия университет, където двамата задържани работели по поддръжката.

Намерените в дома на Нанчев откраднати бижута пък са разпознати от дъщерята на Атанасови, която заради трагедията се прибра от Нигерия, където живее.   От дома на убитите съпрузи са иззети и достатъчно биологични следи от двамата майстори, въпреки усилията им да изчистят следите от кръв в банята. При разпитите Пламен и Георги постоянно се опитвали да си прехвърлят вината, особено за това кой е застрелял възрастните хора. В крайна сметка експертизата на ъгъла на изстреляните куршуми показала, че е стрелял с лявата ръка Шляпашки.

Все още не е ясно защо Пламен и Георги са се решили на толкова жестоко престъпление, защото двамата са имали славата на добри майстори и никога не са оставали без работа, от която са изкарвали добри пари. Отделно заработвали и в Техническия университет.

По-голяма нужда от пари имал Шляпашки, който сам издържал четиричленното си семейство, което живее в столичния квартал „Дружба”. Жена му се грижела за 9-годишния им син, който има заболяване. Дъщеря му пък ще бъде абитуриентка следващата година.

На 23 август Пламен купил на сина си слухов апарат за 500 лева, но жена му е убедена, че парите не са от двете жертви.

 Самата тя още не вярва, че съпругът й може да бъде убиец. Не забелязала нищо особено в поведението му през последните два месеца. Децата на Пламен обаче били в шок от новината и плачели постоянно, разказа още потресената жена.

Сега съпругът й и неговият съучастник ги грози доживотен затвор за жестокото престъпление, което потресе дори врял и кипял полицай като вътрешния министър Младен Маринов.

 


image0 (9K)