Здравният министър: Частните болници ще прилагат същите правила както и държавните

Частните болници да провеждат конкурси при закупуване на лекарства, т.е. да подлежат на същите условия като държавните. Такова предложение за промяне в Закона за обществените поръчки ще направи Министерството на здравеопазването. Това обяви на брифинг в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той каза още, че ще настоява НАП и Министерството на финансите да направят проверка на всички лечебни заведения у нас. Ананиев настоява още ревизията да засегне и търговците на едро за цените, по които продават онкологичните и онкохематологичните лекарства.

Министър Кирил Ананиев застана пред медиите заедно с шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев и председателката на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

По-рано през деня БСП и ДПС се обявиха за изслушване на д-р Дечев в специализираната парламентарна комисия.

Повод за това даде самият д-р Дечев. В интервю преди три дни той хвърли бомба, като обяви, че Здравната каса плаща на частните болници дадено лекарство 7 пъти по-скъпо, отколкото на държавните. В същата медийна изява д-р Дечев обвини министър Ананиев и заместничката му Жени Начева, че прокарват лобистки закони, с които Касата се източва.

Пред медиите д-р Дечев обясни, че разликите в цените на едно и също лекарство, заплащани от Касата на различни болници, всъщност са законни. И че става дума за лекарство за онкологично заболяване. „Действително цените на този търговец на едро са еднакви, но НЗОК е плащала на различни цени, като разликата е около 7 пъти“, разкри д-р Дечев.

„Не се говори за конкретни болници, които са извършили нарушения. Всичко, за което беше сигнализирано, е в рамките на закона. Всички продажби от болницата към Касата са съгласно действащата уредба. След като една цена е в рамките, до посочената като максимална за посочения лекарствен продукт, са допустими и Касата трябва да ги заплати“, бяха точните думи на д-р Дечо Дечев.

„За пръв път в края на 2019 г. се получи информация колко опаковки от всеки продукт Касата е заплатила. Разликата се получава от сумите, които Касата е заплатила и приходът, който производителят е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, ако има превишение в предишен период. На в края на годината му се изискват документи за потвърждение. Действително цените на този търговец на едро са еднакви, а НЗОК е плащала на различни цени, разликата е около 7 пъти“, обясни управителят на Здравната каса.

И продължи: „Това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известно на Касата, защото отношенията са между болницата и касата. „Пеметрексед“ е закупувано от 9 болници от 129 и до 1063 лева – говорим за едно и също лекарство и едни и същи производители.

Всички отчетени лечебни заведения са частни. Следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупена през обща процедура, цената е по-ниска, без такава цената е по-висока. След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата“.

„Не бяха постъпвали данни за такава разлика в лекарства. Ще изпратя проект на текстове за изменени допълнения в закона за обществените поръчки в МФ. Частните лечебни заведения ще прилагат същите правила както общинските и държавните. Ще напиша писмо до НАП, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените на онкологичните лекарства. Ще възложа на изпълнителната агенция по лекарствата да направят проверка на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на тези лекарства и ще ги сравним с пределните цени на лекарствата. Ще променим и наредбата на цените“, заяви от своя страна здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от „Епицентър“.

„Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората“, каза в началото на брифинга Даниела Дариткова.

 


image0 (9K)