Зеленски: Аз съм цел № 1

Зеленски: Аз съм цел № 1

Снимка: архив EPA/RONALD WITTEK / POOL

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че организира съпротива срещу нападението на руските войски от Киев.

„Оставам в столицата, оставам с народа си“, каза той във видеопослание в петък сутринта. 44-годишният лидер и бивш телевизионен комик бе облечен в кафява тениска и е заснет на неустановено място. Жителите на Киев съобщават за звуци от експлозии през нощта.

Украинската армия е загубила 137 войници през първия ден на руското нахлуване, казва Зеленски. Той ги нарече „герои“. 316 войници са били ранени, каза той. Руските атаки от няколко посоки започнаха в четвъртък сутринта.

„Днес Русия нападна цялата територия на Украйна. И днес нашите защитници се представиха много добре“, каза Зеленски. Информацията за жертвите сред цивилното население остава оскъдна. В Харковска област на източната граница са загинали 23 души, а стотици са били ранени, съобщи ръководителят на администрацията Олег Синегубов, по данни на агенция Unian.

Още по темата

„Днес загубихме 137 от нашите герои, нашите граждани. Военни и цивилни“, заяви още Зеленски във видеообръщението. По думите му 316 души също са били ранени по време на боевете. В обръщението си Селенски изразява съжаление и за липсата на международна подкрепа. „Кой е готов да се бие с нас? Не виждам никого – каза той. „Кой е готов да даде на Украйна гаранция за членство в НАТО?“, попита той, визирайки една от основните спорни точки в конфликта в Украйна. „Всички се страхуват“, критикува той.

Москва иска да „обезглави“ правителството в Киев

Зеленски предполага, че руската атака е имала за цел да го свали от власт. „Според нашата информация врагът ме е обявил за цел номер 1, а семейството ми – за цел номер 2″, казва той. Той заяви, че има фалшиви съобщения, че е напуснал Киев. „Оставам в столицата, при моите хора“. Но не му е било позволено да каже къде точно е отседнал, казва той. Той изрази съжаление, че никой от международните му партньори не се е застъпил за приемането на Украйна в НАТО. Така че Украйна е сама – добави президентът.

И правителството на САЩ смята, че Зеленски е „основна цел на руската агресия“. То „в много отношения олицетворява демократичните стремежи и амбиции на Украйна и украинския народ“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс пред CNN. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е „убеден“, че Путин ще се опита да свали украинското правителство.

„Знаем, че част от плана на Русия е да изложи Киев на риск, да атакува столицата и да се насочи към други големи градове“, каза Блинкен пред телевизия ABC. „Виждаме войници, които идват от север, от изток и от юг“, добави той.

Пълна мобилизация

Междувременно след руската инвазия в Украйна украинският президент нареди обща мобилизация. Заради военната агресия на Русия в рамките на 90 дни ще бъдат призовани резервисти и наборници от цялата страна, се казва в указ, публикуван в четвъртък вечерта, след като сутринта Русия започна мащабна атака срещу Украйна, нахлувайки от няколко страни.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)