Зоран Заев: Аз съм македонец, Каракачанов е българин, стига омраза!

Премиерът Зоран Заев написа в официалния си профил във Фейсбук, че македонският и българският народ очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. В статуса си Заев заяви, че между него и българския вицепремиер Красимир Каракачанов разликата в етноса и идентичността не е единствената, но разликата в техните мирогледи е по-важна и по-сериозна, цитират думите му македонското електронно издание „Сакам да кажам“ и Агенция „Фокус“.

„Аз съм македонец, който говори македонски, признат от целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат в цял свят. Работя за съгласуване на възгледите за различията и знам, че това е възможно само чрез обмен на идеи и мнения, а не чрез обиди и неподходящи послания. Нашите народи очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. Имаше прекалено много много омраза“, гласи статусът на Заев във „Фейсбук“.

Преди два дни Каракачанов, помолен да коментира възгледите на Заев, изразени в интервюто за българска медия отговори, че „по стар български обичай, знаете, на българина акъла му идва на следващия ден, така е и с колегата Заев“ и добави, че интервюто е „малка стъпка в правилната посока“.

Той повтори, че България очаква Македония да формализира позициите си в анекс към Споразумението за добросъседство или в ново споразумение, или в протокол с ясна пътна карта за това какво и кога ще бъде изпълнено.

epicenter.bg

 

 


image0 (9K)