Иван Таков: Левицата няма да е обединена на изборите

Иван Таков: Левицата няма да е обединена на изборите

Иван Таков, общински съветник и бивш председател на Софийската организация на БСП каза, че партията трябва да бъде обединителна сила на предстоящите избори, но за съжаление това няма как да се случи. Таков изрази разочарованието си, че лявото в момента е раздробено. Той подчерта, че винаги ще работи за БСП.

„БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1. Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори“.

Според него вътрешното разцепление е най-големият проблем на партията.

„Колко трябва да е силна една амбиция, за да пожертва една идея за собственото си оцеляване. Защото БСП е идея и идеал за поколенията социалисти. Това е тъжна констатация. Това е лошо въобще за България, защото големият разговор е за спасението на България, а то минава през спасението на БСП и спасението на лявото. В тази ситуация видяхме абсолютното неумение на ръководството на БСП да обединява и да обедини лявото, с което да е ясен контрапункт на всичко, което се случва в последните месеци в държавата“, каза Таков пред БНР.

Бившият председател на Софийската организация на БСП даде пример с последните избори в София, където партията е показала как с обединение може да се върви напред. „В момента за тези избори виждаме едно абсолютно разроено ляво по всички линии. Това ще бъдат поне 3 отделни листи, което е изключително лошо“, смята той. Иван Таков се надява Ваня Григорова „да не заиграва с никой“ след изборите. Надявам се да не отстъпи от принципите и идеите си, а именно защитата на работещите българи, посочи той.

Нови лица и нови идеи според него са задължителни, за да може БСП да излезе от задълбочаващата се криза.

Таков коментира и решението на Елена Йончева да приеме номинацията на ДПС за техен кандидат за евродепутат: „Предвид невъзможността по друг начин да продължи своята работа в ЕП, явно е стигнала до някакъв компромис за себе си. Не мога по друг начин да си го обясня“.

Хората са скептични и отчаяни, коментира Таков във връзка с предстоящите избори. По думите му тези 9-10 месеца на сглобяване и разглобяване не са донесли нищо положително за доверието на хората. Затова избирателната активност, според него, няма да е по-висока от тази на последните парламентарни избори през април миналата година. Много ще е трудно да се спечели отново доверието на избирателите, смята той. И изказа мнение, че избирателите отново ще бъдат излъгани:

„Заявките „никога с тези“, „никога с онези“ бяха и при предходните избори и видяхме как направиха една сглобка и подмениха вота на избирателите. Тези заявки са само предизборни фишеци. Ще видите как много бързо след изборите ще намерят някакъв евроатлантизъм в сърцето си или друга подобна причина, за да се съберат отново и да седнат на софрата“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)