Иван Чолаков: Против съм концесията за варовикова кариера в „Кереч Търла“

„Аз съм против концесията, която предвижда изграждане на кариера за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла“. Подписах заповедта за изработване на специализиран ПУП, защото нямам други законови възможности.“ Това заяви областният управител на Стара Загора Иван Чолаков.

Той подчерта, че фирмата е депозирала искане за разрешение за изработване на СПУП на 26 май. Поводът за искането на пловдивското дружество е сключеният на 18 април 2018г. концесионен договор между частната фирма и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Радио Стара Загора.

Иван Чолаков подчерта, че по силата на договора фирмата разполага с право за добив на доломит и варовик за период от 25 години. „Разгледахме всички документи, но нямаше законово основание да спрем процедурата. Ще търсим възможност за неприемане на специализирания ПУП, който задължително трябва да премине през одобрение от Областен експертен съвет по устройство на територията„, заяви Чолаков.

По темата за концесионния договор и потенциално бъдещо изграждане на кариера в местността „Кереч Търла“ отношение взе и председателят на старозагорския общинския съвет Мария Динева. Тя изрази позиция, че е недопустим потенциален риск за вододайната зона на няколко села, както и унищожаването на природата. По този повод „Народен съюз“ ще инициира обща позиция на партиите в местния парламент срещу изграждането на кариера.

„Ще протестираме“, заяви кметът на старозагорското село Братя Кунчеви Николай Колев.

Бившият кмет на Едрево Динко Денев обяви, че на цената на всичко хората в региона няма да допуснат подобна кариера.

Жители на селата Едрево и Братя Кунчеви бяха категорични, че не желаят изграждането на втора кариера в района. Хората изразиха притеснение, че подобна инвестиция ще има тежко отражение върху питейната вода и природата в региона.

Областният управител Иван Чолаков е подал искане до Министерството на енергетиката за предоставяне на концесионния договор, който по думите му е бил засекретен.

 


image0 (9K)