Иво Беров: Сурнахме се в Учиндол

Общината, полицията и държавата спират живота в столицата на България заради посредствените изпълнения на един посредствен чалга певец и съмнителен политик.

Край. След тая простотия София вече няма да е същата. Никога. Вече няма разлика между София, Долно Уйно, Байхуйно и Учиндол. Учиндол се премести в София. Тоест не се премести. Превзе я. Облада я. Изтакова я. София вече не съществува. Вече е Голям Учиндол, или нещо подобно.

Как и защо се стигна дотук. Как и защо се сурнахме в Учин дол. Отговорите са няколко. Но те са излишни. Вече е непоправимо. Няма смисъл от обяснения.

Остава все пак един въпрос и едно подозрение.

Защо никой не се възмущава, като изключим някои мрежови самотници. Защо никой не се противопоставя на тази гнусна, нагла, бесуваща пошлост. Не точно пошлостта на Слави Тръ, тя е ясна. А на онези, които му дават зелника.

Никой измежду всичките творци, писатели, артисти, музиканти, художници, антрополози, социолози и всякакви лози, призвани уж да бранят достиженията на вековната уж българска уж култура не се противопостави. Мисля, че знам отговора.

Защото са страхливи. Защото ги е бъз, че Слави Тръ може да им се подиграе в зрелището си. Защото са сгушени хора с мижави души. А сгушените хора с мижави души нищо стойностно не могат да сътворят. Те са бездарни. Най-много нещо грамотно да напишат, нещо средна ръка, посредствено… И толкоз. Включително и ония нашумели писатели, които мъкнат по телевизорите своята изключителност и задълбоченост. И нека не си въобразяват, че са над „това”. Не, не са над „това”. Под него са. То ги тъпче. То ги такова. И онакова даже. И нека не се правят, че не го усещат и следователно са девствени. Не са. Таковани са. И ще им загалопират пегасите по небесните сводове, когато орлите на Орлов Мост литнат „на нанагоре”, както думат по Северозапад.

А има и други, призвани да бранят столичното на София. Ония, дето много се репчеха, че са незнам кое си поколение софиянци. Майките им ги били родили не на завет някъде по тръните, ами връз жълтите павета отгоре направо джъст. Още прадядовците им се лизгали по тия павета, рийшли. Още по времето, когато София е била кално и смърдящо поселище. / То нали заповедта за строеж на нужници по дворовете излиза две години след освобождението от Турско, преди това всички ходели наповънка в бъзето до дувара, дека е по-затулено /

И къде са сега тия стародавните изконни софиянци, дето се хвалеха със своята стародавна изконна софиянщина ? Сещам се за../тук изтрих имената, хайде да не се заяждам/. А, да. Те са на високи политически и държавни длъжности. Оттам Орлов мост се не види. И затова си траят. Може би, едва ли не. И не че се искаше от тях кой знае какви политически юначества да проявят. Ама една дума да бяха продумали поне. За референдума на Слави Тръ поне, ако не за друго. Пък това им е и длъжност даже.

А има и други, дето се хвалеха със стародавната си софиянщина. Хвалеха се, когато трябваше да спечелят гласовете на софиянци, та да станат общински съветници. Е, станаха. Сега няма нужда да се пънат. Няма нужда да си развалят рахатлъка и да се противопоставят на оная лелка, дето беше кмет на българската столица, докато България имаше столица. / То София е вече толкова истинска столица, колкото Студентският й град е средище на академичната мисъл /.

И хич не се договеждат десните уж и демократичните уж столични съветници, че със своите деяния Слави Тръ осквернява и първия голям и истински демократичен митинг на Орлов Мост. Оня на който пя не Лепа Брена, а Пол Саймън. Всъщност Слави Тръ оскверни и се изгаври с най-светлото събитие, случило се на България поне от половин век насам. Дават ли си сметка за това сините или псевдосините ни общински съветници ? Не, разбира се. Нали се намърдаха на удобните местенца, какво им пука за това, че София се сурна в Учин дол-

И тук възниква едно коварно и зловещо подозрение.

Ами ако никога не е имало образована и просветена софийска прослойка, която да пази и защитава вековните културни достижения на България и нейната столица? Ами ако никога не е имало вековни културни достижения ? Ами ако България никога не е имало столица в истинския, същностния смисъл на думата ? Ами ако в истинския, същностния смисъл на думата София винаги си е била едно Голямо Учиндолско, или Долноуйно, или Байхуйно. Или както там се наричат столиците на разните недоразвити, недонагласени, недоснадени, недомислени, недоправени и недотаковани държави и държавици ?

И между другото в най-скъпарските столични махали – Бояна и Драгалевци още няма канализация. И не само там няма. На много места в София хората все още ходят „наповънка”, или „наповътре”, дека е по-затулено. Това между другото.

Послепис : Ама почитателите на Слави Тръ били стотици хиляди, даже милиони и не бивало да им се скършва хатъра. Съкрушителен довод.

Наскоро една песен на Хиподил за три дни събра повече от 200 000 харесвания. За месец-два може и милион да събере. Ето и думите й : „ Да ви е@а майките на всичките”. Това са й думите, други думи няма. Та си представям как Софийска община спира за цял ден движението на столицата, тоест на Байхуйно, за да може над Орлов Мост и над цяла София, пък защо не и над цяла България мощно да звучи и да отеква песента „да ви е@а майките на всичките”. Подета стотици хиляди и милиони.

ivremena

 


image0 (9K)