Изборите в Русия приключиха, партията на Путин печели.

Управляващата партия „Единна Русия“ печели парламентарните избори с 44,5 процента от гласовете, според екзитпол.
Четири партии – „Единна Русия“, Либерално-демократическата партия, комунистическата партия и партията „Справедлива Русия“ – влизат в Държавната дума, изборите за която се проведоха в неделя в Русия, предаде ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

Това показват данните от екзитпол на Всерусийския център за обществени допитвания (ВЦИОМ).

Според данните, „Единна Русия“ на премиера Дмитрий Медведев получава 44,5% от гласовете. На второ място се нарежда Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) с 15,3%, следвана от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) с 14,9%. И четвърта е „Справедлива Русия“ с 8,1%. Останалите партии не преминават петпроцентния праг за влизане в парламента.

В Русия парламентарните избори са смесени и това са резултатите само 225-те депутати, които се избират по партийните списъци. За другата половина от състава на Думата изборите са мажоритарни и резултатите от тях още не са ясни. Вотът протече с редица нарушения, регистрирани от опозиционните партии, предаде БНР. Те обвиняват „Единна Русия“ в изборен туризъм, подкупване на избирателите с раздаване на по три литра бира на човек. Един гласоподавател разкри, че като отишъл в избирателния участък, установил, че някой вече гласувал от негово име. Има вероятност изборите в отделни райони да бъдат повторени.


image0 (9K)