Изложба, която ще видите веднъж в живота

Детайл от „Автопортрет с бомбе 1885-1886“ на Пол Сезан

Първата изложба, посветена изцяло на портретите на Пол Сезан – художникът, обявен за „баща на всички ни“ от Матис и Пикасо, ще бъде подредена в Лондон, Париж и Вашингтон. Националната портретна галерия в британската столица обяви детайли за предстоящата експозиция, която според института ще е събитие, което се случва веднъж в живота.

В сътрудничество с Националната галерия за изкуство във Вашингтон и парижкия музей „Орсе“ за първи път ще бъдат събрани повече от 50 портрета на Сезан от колекции по целия свят.

„До момента портретите на Сезан получават изненадващо малко внимание – казва директорът на британската галерия. – Възхитени сме, че имаме възможност да съберем толкова много от тях за първи път, за да разкрием може би най-личния, най-човешкия аспект на изкуството на Сезан.“

Сред творбите има такива, които никога преди не са били показвани на Острова, отбелязва „Гардиън“. Например изключителният „Автопортрет с бомбе 1885-1886“, купен от пивоварите Карлсберг в края на XIX век.

Други работи включват „Момче в червена жилетка“ (1888-90), заета от Вашингтон, и „Мадам Сезан в жълт стол“, пристигаща от Арт института на Чикаго. В експозицията попадат също портрет от 60-те години на XIX век на чичото на художника, Доминик, както и платна, рисувани малко преди Сезан да умре през 1906-а.

Общо в изложбата намират място около една четвърт от всички портрети, които е известно Сезан да е нарисувал в живота си. Сред всички 200 има 26 негови автопортрета и 29 портрета на съпругата му Ортанз.

Пол Сезан е една от най-важните фигури в изкуството, вдъхновила кубистите, фовистите и следващите поколения авангардисти.

Изложбата се открива в Париж – в „Орсе“, за периода от 13 юни до 24 септември 2017-а, след това отива в Лондон от 26 октомври до 11 февруари 2018 г. и ще завърши пътя си в американската столица от 25 март до 1 юли 2018-а.

boy

Детайл от „Момче в червена жилетка“ (1888-90)

Площад „Славейков“

 


image0 (9K)