Изненада! Вижте кой учи по най-добрите учебници в Европа

Едни от най-добрите учебници в Европа за 2017 година е български.

Това стана ясно на конкурс за най-добър учебен материал BELMA (Best European Learning Material).

Той се провежда всяка година на Международния панаир на книгата във Франкфурт.

[ad id=“225664″]

Комплект на „Голямото приключение“ за 1-ви клас на издателска група „Просвета“ получи бронз в категорията за възрастова група 6 до 11 години. От тази учебна година по него учат десетки хиляди български първокласници.

„Това е голямо признание за труда на всички мои колеги, особено като се има предвид, че журито на конкурса награждава наше издание за втора поредна година – заяви Георги Шарабов, заместник-главен редактор в „Просвета“. – Миналата година бе отличен учебникът ни по френски език и литература за 11-ти клас“.
[ad id=“225664″]

Първа награда получи португалски учебник по музика, а втора – на норвежки учебник по английски език. „Просвета“ единствена бе наградена за цял комплект .

Хиляди първокласници ползват през тази учебна година целия комплект „Голямото приключение“ или отделни учебници от него. Комплектът с марката „Просвета Плюс“ включва учебници и помагала по всички 6 предмета за 1-ви клас: български език и литература, математика, околен свят, музика, изобразително изкуство и технологии и предприемачество. Други десетки хиляди деца учат по комплекта за 2. клас от същата поредица, която ще продължи и в 3-ти, и в 4-ти клас.

Награденият комплект е дело на общо 16 автори – университетски преподаватели, действащи учители и специалисти по методика на началното образование. Графичното оформление, илюстрациите и кориците на всички учебници в поредицата се правят от студиото „ХРИС – 2001“ ООД.
[ad id=“255238″]

1-ви и 2-ри клас учат и по другата нова поредица с марката на „Просвета“ – „Чуден свят“. Нейни автори са утвърдени и доказали се през годините професионалисти с огромен опит в създаването на учебници.

И двете поредици учебници имат електронни варианти, които са безплатни за учителите, работещи с тях. Е-учебниците съдържат изключително атрактивни триизмерни анимации, интерактивни упражнения, забавни и логически игри, видеофилми и аудиозаписи. Те са мощен инструмент за разнообразяване на работата в клас и за ангажиране на вниманието на малките ученици.
[ad id=“225664″]

„Просвета“ за първи път получава награда за българоезични учебници във Франкфурт. Иначе издателската група има вече утвърдена традиция да печели отличия за своите учебници и помагала по чужди езици.

Миналата година ЕNVOLS, учебникът по френски език и литература за 11-ти клас на „Просвета“, бе удостоен със специалната награда на журито заради иновативния си подход при работа с литературни текстове. Тази награда се присъжда ежегодно само на един учебник, избран от всички възрастови категории и учебни предмети в рамките на конкурса BELMA (Best European Learning Material Award – Награда за най-добър европейски образователен материал).
[ad id=“225664″]

През 2014 г. българският учебник по британска и американска литература за 11-ти клас на издателство „Просвета“ „LitUps!“ беше отличен като най-добър в категорията си на Панаира на книгата във Франкфурт.

През 2009 г. езиковата система по английски език за 5-ти клас HELLO! получи бронзова награда на същия конкурс. Цялата система HELLO! за прогимназиалния етап на обучение пък беше оценена като най-добре разработената програма в Европа за преподаване на английски език на дете, за което той не е майчин.
[ad id=“225664″]

Този конкурс се организира от Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG) съвместно с Международната асоциация за изследване на учебници и учебни медии (IARTEM).


image0 (9K)