Израел: В Сирия ще е по-спокойно с Башар Асад на власт

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заяви, че ситуацията в Сирия се връща към предвоенното положение и предвиди, че границата на Голанските възвишения ще бъде по-спокойна, след като сирийският президент Башар Асад е възстановил централното управление, предава „Ройтерс“, цитира „Дневник“.
[ad id=“225664″]

С коментарите си Либерман потвърди официално информацията, че Израел вече приема Асад да остане на власт, след като години се самообявяваше за противник на режима му и го възприемаше като враг, а и дори в последните месеци продължават да се появяват публикации за тайното въоръжаване на сирийските бунтовници по границата (сега районът от сирийската страна на Голанските възвишения е „прочистен“ от бойци срещу Асад според режима в Дамаск).

„От наша гледна точка ситуацията се завръща към (състоянието си) отпреди гражданската война, което означава, че има някой, който носи отговорност, централна власт“, каза Либерман.

[ad id=“225664″]

Попитан дали Израел има по-малко причини да се безпокои от ситуацията в района на Голанските възвишения, той каза: „Вярвам, че е така.“

Условието, което според израелски представители е поставил премиерът Бенямин Нетаняху в Русия за приемането на Асад обаче, е Иран да напусне Сирия. По-рано тази седмица руският посланик в Тел Авив каза, че Москва не е в състояние да изпълни последното искане.

Вчера специалният пратеник по въпросите на Русия в Сирия Александър Лаврентиев каза, че Москва е договорила с Техеран изтеглянето на иранските сили на 85 км от границата с Израел и че тази договорка е приемлива и за двете страни.

[ad id=“263680″]

До този момент Израел бе отхвърлил предишното руско предложение – иранците да бъдат „сдържани“ на 100 км източно от окупираните Голански възвишения.


image0 (9K)