Изследване: Привидно здрави деца разпространяват заразата с COVID-19

Учениците в САЩ се връщат в училище насред пандемията, присъствено или дистанционно. Това увеличава притесненията сред учители и родители, защото изследвания показват, че децата са рискови за разпространение на коронавируса, предаде „Ройтерс“.

Децата боледуват по-леко от опасния вирус, но може лесно да заразят други хора. Опасността е голяма, дори когато децата не проявяват симптоми на заразата.

„Противно на очакванията ни – на базата на епидемиологични данни, децата не са пощадени от пандемията“. Това заяви д-р Алесио Фазано, директор на Центъра за имунологични и биологични изследвания към Общата болница в Масачузетс.

Д-р Фазано и колегите му установили, че децата имат значително по-високи нива от вируса в дихателните си пътища отколкто възрастните хора, приети в интензивни отделения. Резултатите показали, че децата са с голям „вирусен товар“ (количество на вируса в кръвта). Това означава, че те са много заразни.

„Има противоречащи си данни за степента, до която децата могат да са заразни“. Това обаче коментира д-р Мерибет Секстън, специалист по инфекциозни болести от медицинския факултет в университета „Емъри“, която не е участвала в изследването.

 


image0 (9K)