Изявление на министъра на отбраната на Република България Н. Ненчев

Днес, като Министър на отбраната и председател на най-старата и демократична организация БЗНС, съм част от правителствената делегация на срещата на върха на НАТО във Варшава.
Република България, чрез своите представители в Обществото на поробените народи – политически емигранти и членове на БЗНС, винаги е защитавала каузата за Обединена Европа. Нашата политическа емиграция от всички краища на света, още в далечната 1951 г., участва в структурите на НАТО с вяра в нейната отбранителна мисия. Днес, наша основна цел е да покажем по най-ясния и категоричен начин, че като последователи на тази кауза, ще отстояваме позицията за единството на ЕС и НАТО.
Ние сме наследници на тази мисия.
Тръгваме с ясен мандат от Министерски съвет. Целта на форума е да се отбележи напредъка по поставените цели и да бъдат формулирани дългосрочни решения за политическа, военна и институционална адаптация на Алианса. В отговор на променената среда за сигурност да се гарантира, че НАТО остава основен източник на сигурност и е готов да защитава всяка една своя страна член. Предстои да бъдат взети решения за засилване на колективната отбрана и укрепване на възпиращия отбранителен потенциал. След референдума във Великобритания, друга важна част от разговорите ще бъде очакваната съвместна декларация между ЕС и НАТО за задълбочаване на сътрудничеството.
Сплотяването в редиците на НАТО е гаранция за силен ЕС, с правов ред и сигурност


image0 (9K)