Из „Птици в нощта“: Да пребъдат кукерите!

Да пребъдат кукерите!

Кукерският обичай по българските земи произхожда от траките, които чрез него са чествали дните, посветени на тракийския бог на радостта Дионис в началото на новата земеделска година. Кукерите приветстват края на зимата и очакването на лятното плодородие.

В някои райони на страната групите кукери играят мини пиеси. Всеки член на групата има определена роля в историята – царят, бабата, конят, мечката и т.н. Всичко в пиесата е гротескно и трябва да накара зрителите да се смеят. Символично актьорите кукери често пресъздават сватби, сеитба, жътва и други ритуали. Обикновено отнема повече от година, за да се създадат костюмите на тези гротескни, но хипнотични хумористични демони.

И тази година на 9 март 2019г., съботата преди Сирни заговезни изпълни Античната улица в Стара Загора с шум от хлопки и чанове,пъстри костюми, страшни и автентични кукерски маски.

Шествие от маскарадни групи в XXI фестивал на маскарадните игри – Стара Загора дефилира около културния център на града. Чакащи реда си участници се надпреварваха да покажат силата на звън от хлопки. Всяка от групите представи типичен за родното си място обичай, който е свързан с прогонване на злото и наричане за здраве и берекет.

Фестивалът се състоя в събота преди Сирни заговезни и участниците представиха сцени от обичая – прескачане на огън,хамкане.

Групите от Ямболско възпроизведоха сцена “заораване и засяване“- началото на земеделската година,което е „запазена марка“.

На импровизираната сцената излязоха децата от детските градини

8 „Българче“, №11 „Загоре“ и № 10 „Светлина“ от Стара Загора.Маските и костюмите показаха ,че се познават традициите, но имаше и нови съвременни решения, повлияни от филмови герои.Надявам се ,че следващата година ще се вдъхновят и от автентичната маска, която е характерна за кукера.Маскарадната група на ДГ“Светлина“ представи „Джамал“ – тяхна запазена марка.

Детска група от ямболското село Веселиново спази традиция на маскарадните игри, характерна за Ямболския край.

Интересно се представи детската Джумалска група при НЧ“Н.Й.Вапцаров“, кв.Момина махала ,гр.Хисаря, която съхранява и развива изработката на маските-капела-образ:огледала,пайети мъниста ,паунови пера.

Празникът започна с топчето, от което “ гръмнаха“ гълъби на групата от с.Оборище, обл.Пазарджик, костюми от кожи и страшни маски изпълниха сцената.

На фестивала видяхме голямото богатство на маската от различни краища на България:от Ямболско, маските с пайети и мъниста ,високи и украсени с дантели от с.Бояново.Зооморфни /с елементи от животни/ представи групата от с.Оборище.Видяхме и уникалните маски от района на Павел баня –изработени от кожа и с кукла в бяла рокля на върха.

А кукерската група от кв.Макак ,Шуменско изпълни улиците с големите си маски , изработени от слама и сложна конструкция.

Тази година маските на група „Джамалари“ от с.Кошов,Русенко бяха най-впечатляващи, изработени от кратуни и коноп, а камилата – изработена от автентични материали – глава от дърво,украсена с кърпи и престилки. И да не пропусна – „булка“,която се играе от мъже.

В Стара Загора се представиха оригинални костюми и персонажи-смешни и весели.

Фестивалът на маскарадните игри в „града на липите“ трябва да продължи, не само защото е истински празник на радостта от приближаващата пролет, но и защото чрез него се опознава и уважава българската традиция в кукерските игри. Нека пребъде този чудесен народен празник!

Юлия Славова

ЗАРАТА публикува текстове от списание „Птици в нощта“ (2019г.) на фондация „Николай Лилиев“ в Стара Загора. За жалост доста от големите имена на местни творци за мнозина от младото поколение са почти неизвестни. Този факт определя основната дейност както на фондацията, така и на списанието, което носи същото име като на Лилиевата книга, а целта – да се възроди богатото литературно минало на Стара Загора и региона.


image0 (9K)