Из „Птици в нощта“: Преди двадесет години и сега

ПРЕДИ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ И СЕГА

Краят на 2018 година ще остане паметен за фондация „Космос – Димитър Брацов“ — гр.Стара Загора. Защото този край оформи постижения, които осигуриха абсолютен просперитет не само за Фондацията, но и за цялостното извисяване на културния живот в нашия град. Градът, в който в-к „Литературен глас“, чийто редактор е поетът Йордан Атанасов, навърши 25 години, а списанието „Птици в нощта“, редактирано от пишещия тези редове, стана на 20 години. Като прибавим към тия две забележителни постижения и това, че писателската организация в града ни бе обновена и конструктивно, и духовно, можем смело да кажем, че е настъпила голяма промяна в дейността на старозагорския клон на пишещите братя. Като прибавим и категоричната подкрепа за списанието и вестника, можем да кажем, че в нашия град за литературните творци настъпват и се очакват добри достижения. „Литературен глас“ вече четвърт век носи в страниците си стремлението на старозагорските поети и писатели. А и не само на старозагорските творци. Свои творби във вестника печатат поети и писатели от цялата ни страна. С пълна сила същото важи и за списанието „Птици в нощта“. Вече двадесет години то е сигурна възможност за творческа изява. Като добавим и това, че редколегията и ръководството му са организатори на ежегодния литературен конкурс на името на Николай Лилиев, смело може да се каже, че в духовното всекидневие на нашия град се носи полъхът на напредък, който се усеща с всеки изминат ден.

Из „Птици в нощта“: СТОЙЧО МАДЖАРСКИ

Тия достижения едва ли биха били така осезаеми, ако над тях не витаеше благословията на общинското ръководство. Смело можем да кажем, че достиженията ни са резултат от синхронизираната дейност на общинската администрация и ръководството на фондация „Космос – Димитър Брацов“.

Очакваме две хиляди и деветнадесета година да бъде още по-плодотворна и творчески извисена. Заралийските творци са на висота, която може да потвърждава на всяка крачка, че са достойни продължители на традиции, които свято пазят и разширяват девиза: Град на липите и поетите!

ЗАРАТА публикува от първия брой на списание „Птици в нощта“ (2019г.), отпечатано в ИК КОТА, излязло като официоз на фондация „Николай Лилиев“ в Стара Загора. За жалост неуловимото време, съпроводено от политически конюнктури, обрекоха на забрава доста от големите имена на местни творци и за мнозина от младото поколение те са почти неизвестни. Този факт определя основната дейност както на фондацията, така и на списанието, което носи същото име като на Лилиевата книга – да се възроди богатото литературно минало на Стара Загора и региона.

Стойчо Маджарски


image0 (9K)