Има ли най-подходящо време от деня за практикуване на йога?

Йогата е великолепно преживяване. Правилното й практикуване може да ви разкрие нов и всеобхватен поглед към живота. Чрез йога може  „да избягаме“ от стреса и от забързаното ежедневие. Системата от различни практики използва медитацията като основно средство за постигане на баланс между духа, тялото и ума.

Има различни видове йога, които носят ползи. Ако до момента не сте практикували асани, може да се запишете в някой център и да започнете комплекс за начинаещи.

Кое е най-подходящото време за йога?

Кога да практикувате йога?

Денят е разделен на четири основни части в йогата – Брахма Мухурта, изгрев, пладне и залез. Ако желаете да подобрите вашата духовна същност, Брахма Мухурта е идеалното време за практикуване. Но ако търсите друг ефект – подобряване на физиката, то изпълняването на асаните по време на изгрев или залез е за препоръчване.

Защо не бива да ходите на йога по обяд? Това време е определено основно за хранене и почивка, а не за натоварване на организма с упражнения. Всеки човек се нуждае от 4 часа почивка след хранене, за да практикува йога. По този начин храната ще е слегнала добре.

Специалистите по йога съветват да изберете най-удобното време за вас, като първо тествате как се чувствате рано сутрин или късно вечер. След това може да вземете решение.

Асаните могат да се практикуват сутрин или вечер на празен стомах. Има някои, които подобряват метаболизма и дават енергия на тялото.

Дишането пранаяма, например, може да се изпълнява както сутрин, така и вечер (от 2 до 4 часа след хранене). Чрез него може да контролирате вашата жизнена енергия. Начинът, по който дишате с изгрева на слънцето предопределя до голяма степен как ще протече денят ви.

Йога нидра, която е полезна при безсъние, стрес и преумора, например, може да се практикува по всяко време на деня непосредствено след хранене. Нейната основна цел е сваляне на напрежението и релакс.

Посрещането на изгрева с йога е най-подходящо за по-ранобудните. Избистрянето на ума и дишането на чист въздух ви помагат за един успешен старт на деня без напрежение.

tialoto.bg


image0 (9K)