Има споразумение за правата на българите във Великобритания след Брекзит

Гражданите на страните от Европейския съюз, които живеят във Великобритания, сред които и българите, ще запазят правата си след Брекзит. Това е записано в проекта за споразумение между двете страни, одобрен снощи от британското правителство. Това обяви в Брюксел главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние.

Гражданите на Европейския съюз, които живеят – до напускането, във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително за работа, образование, социални придобивки и възможността да канят семействата си да живеят заедно„, каза Барние.

Той уточни, че макар Великобритания да напуска Европейския съюз на 29 март догодина, то в продължение на 21 месеца няма да се промени нищо по отношение на търговията, митата и правата на гражданите. Това се прави, за да се даде възможност на администрациите и хората да се адаптират към новата ситуация. Мишел Барние каза още, че този период може да бъде удължен.

За бъдещите отношения ще бъде изготвено допълнение към споразумението, което предвижда Великобритания и Европейския съюз занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Планира се и запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

 


image0 (9K)