„Има такъв народ“ – практична партия, България – лоялна към ЕС и НАТО. Трифонов проговори пред БНР

“Има такъв народ” е практична партия, а България трябва да бъде лоялен член на ЕС и НАТО. Това каза в първото си интервю извън социалните мрежи лидерът на формацията Слави Трифонов.

“Това, което е добре за ЕС, е добре и за България. Трябва да бъдем лоялни партньори на НАТО и ЕС. Не може да сме стъпили с единия крак на едно място, а с другия – на друго”, каза Трифонов пред БНР в отговор на въпрос каква е позицията на партията за противопоставянето между Русия и Запада.

Трифонов каза, че е емоционално свързан с Русия „заради жертвата, която е направила за нас, но сега ситуацията е различна”.

“В момента България е член на ЕС и НАТО, не може да си член на две организации, трябва да си коректен партньор. Не може да си лоян от понеделник до четвъртък, а от четвъртък до неделя да си нещо друго”.

Лидерът на “Има такъв народ” каза, че партията не се вмества в познатия политически спектър.

“Най-левите взеха десни решения през последните години, най-десните – леви. Ляво или дясно, няма кой знае какво значение. За мен поведението на “Има такъв народ” е практично, в интересите на суверена”. На въпроса дали нагласите на формацията са либерални, или консервативни, той отговори, че е “против” Истанбулската конвенция.

Трифонов ще съобщи дали би станал премиер, ако партията му спечели следващите избори и едва когато това се случи.

“Когато – тогава”, беше отговорът на Трифонов.

Според него е рано да се каже с кои партии може да се коалира “Има такъв народ” в следващия парламент, защото това “ще реши суверенът на следващите избори”.

“БСП е най-слабата беззъба опозиция от 30 години насам“, а “направеното от ГЕРБ трябва да бъде изчегъртано”, каза той и допълни, че не се е отказал от мажоритарния вот.

“2, 5 милиона са казали ясно на референдум. Трябва има ясно преброяване, за да може това нещо да се реализира. Трябва да мине достатъчно време, да има воля да се реализира това, което иска суверенът. Това ще се случи, когато им парламент и политическа воля”, каза той.

От интервюто стана ясно, че и в предстоящата предизборна кампания Трифонов ще избере социалните мрежи за изяви пред традиционните медии и интервютата.

“Голяма част от медиите не са свободни. Какво да говоря на хора, които са в състояние да спират, да преиначават, да редактират? Откъде накъде? Последният случай – този, който отиде в комисията ( Светослав Илчовски – б.а.). Целият интернет е взривен, а националните медии се правят, че го няма. Как може да се правят, че все едно това не се случило”.

Според Трифонов има друг начин на изразяване, защото в инетрнет е свободно и “който не го е забелязал, живее в друго време”.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)