Името на Путин фигурирало в списък на предполагаеми престъпници

Името на Владимир Путин се е появило в регистър на предполагаеми престъпници заради небрежност на полицейски служители. Финландското правосъдие, обаче оправда полицейския шеф, обвинен в тази небрежност.
Според апелативния съд в Хелзинки задълженията на полицейския шеф, който отговарял за регистъра, но не бил въвел лично името на Путин, не са достатъчно добре дефинирани, за да носи той наказателна отговорност за случилото се, съобщиха АФП и dir.bg.

През 2013 г. финландски медии съобщиха, че името на руския президент се оказало вписано в поверителен регистър на хора, подлежащи на присъди над шест месеца затвор, от човек, чиято самоличност така и не бе разкрита.

Разследване на прокуратурата установи, че името на Владимир Путин е било свързано с организираната престъпност, върлуваща в Русия.

Полицията изрази съжаление за „огромната грешка“, способна да разсърди съседна Русия, с която финландците имат бурни отношения от два века, и сезира прокуратурата. Двама други полицейски служители бяха оправдани по делото, а полицията провери всички имена в регистъра.
Говорител на Кремъл съобщи, че руският президент приел новината философски и не настоял за ответни действия.


image0 (9K)