Иракчанин, който е задържан за убийството в Кемниц, е бил регистриран в България

Иракчанинът, заподозрян за убийството, предизвикало вълна от протести в германския град Кемниц, е бил регстриран първо в България, че търси убежище, твърди изданието „Ди Велт“.

[ad id=“225664″]

35-годишен германец беше убит с нож в Кемниц. Полицията арестува 22-годишният иракчанин Йосеф А. и 23-годишният сириец Алаа С.

Двамата са заподозрени като извършители на убийството. То предизвика се размирици в източногерманския град, при които крайно десни и крайно леви демонстранти се сбиха.

Говорителят на Административния съд в Кемниц твърди, че иракчанинът е трябвало да бъде депортиран в България на 13 май 2016 година, но това не се случило.

Срокът за връщането му бил удължен с 6 месеца, като през това време властите трябвало да вземат решение за връщането му.

[ad id=“263680″]

Дъблинското споразумение задължава първата държава от Европейския съюз, в която даден мигрант е регистриран, да поеме отговорност за неговия статут. В случая – България е отговорна за заподозрения в убийство иракчанин, твърди „Ди Велт“.

Само през 2016 година германските власти установили, че 4899 мигранти във Федералната република са били регистрирани първо в България. Нашите миграционни власти били потвърдили своята отговорност за 2643 от тях, но фактически само 95 са върнати в България, пише изданието.


image0 (9K)