ИСКРИ В ЕФИРА: Таско Ерменков и Десислава Атанасова в спор за комунизма

Според депутатката от ГЕРБ от едната страна са тези, които не се отказват от историята, а от другата – съвременните млади, които искат различен прочит

[ad id=“263680″]

Спор за времето на комунизма и как трябва да се изучава той избухна в студиото на Нова телевизия между депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и от БСП Таско Ерменков.

Сигурно заради деня 1 февруари, когато през 1945 г. са огласени присъдите на Народния съд и когато се почитат жертвите на комунизма, Атанасова се яви в студиото с черен костюм.

Водещите показаха на гостите си две снимки – на едната е лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията, сред които и Ерменков. Те са склонили глави пред паметника на Тодор Живков в Правец. На другата също е Тодор Живков, сниман на публично събитие, а зад него като охрана е сегашният премиер Бойко Борисов. Какво ще напишете под тези снимки, обърнаха се водещите Ади и Виктор към своите гости.

[ad id=“218001″]

„На днешния ден трябва покаяние. Историята е важна и тя е житейски урок“, заяви Десислава Атанасова в студиото „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Таско Ерменков изтъкна, че могат да се покажат и други снимки – от преди 9 септември 1944 г. с отрязаните партизански глави. От 1923 г. до 1944 г. в България се води гражданска война, припомни социалистът.

От една страна са тези, които приемат и не се отказват от историята, а от другата – съвременните млади, които искат различен прочит и искат истината, смята Десислава Атанасова.

[ad id=“218548″]

„Ако има промяна и смяна на поколенията, този въпрос няма да стои и ще има оценка, която ще бъде дадена“, продължи тя. Според депутатката от ГЕРБ под снимката с Борисов и Живков трябва да се напише „На работа“.

Таско Ерменков подчерта, че БСП не отрича историята си. „Това е исторически факт и няма как да го отречем“, заяви той. Според Ерменков не може една история на един народ 45 години да е била само черна. Депутатът от левицата припомни, че след 1989 г. започва деполитизация на МВР и тогава Бойко Борисов напуска МВР, защото иска да остане член на БКП.


image0 (9K)