Испания изпревари България при неравенството в заплащането на труда

В Испания кризата с коронавируса засегна предимно работещите с най-ниски доходи. Поради това се увеличи до 36,1 на сто неравенството между ниско и високо платените испанци. Това е най-високият процент в Европейския съюз, който нарежда Испания и пред България, предаде испанската държавна телевизия. В нашата страна този негативен показател е 28 процента, твърдят медиите в Мадрид.

Данните са отразени в Световния доклад за заплатите. Той показва, че последиците от пандемията са особено болезнени при испанските работници, тъй като между първото и второто тримесечие на 2020 година  възнагражденията им са спаднали с 12,7% . По-лошо е положението само в Португалия.

От страните в ЕС кризата се е отразила най-малко върху заплатите в Нидерландия (-1,7%), Хърватия (-2,1%) и Швеция (-2,5%).

Сред причините за спада са закриването на работни места и намаляването на часовете, за които се заплаща. Най-пострадали са жените, чиито доходи са намелели с близо 15 процента срещу 11 на сто при мъжете, информира БНР.

 


image0 (9K)