Исторически ден в борбата срещу COVID-19

Великобритания стана първата държава в света, в която започна масова ваксинация срещу коронавируса COVID-19. Тя трябва да обхване 400 000 души през първата седмица. Поръчани са 40 милиона дози от ваксината на компаниите „Пфайзер“ и „Байонтек“, достатъчни за 20 милиона души. Същата ваксина е предвидено да бъде използвана и в България.

Целта на британските власти е до април да бъдат ваксинирани 40 процента от жителите на Обединеното кралство. Първите 800 000 дози от ваксината, които ще стигнат за 400 000 души, вече са налични. Тя е безплатна, а поставянето й е доброволно. Ваксинираните днес трябва да получат втора доза след 3 седмици. Очаква се те да изградят имунитет срещу COVID-19 след 28 декември.

По решение на британските здравни власти, фармацевтичният гигант „Пфайзер“ ще бъде освободен от отговорност, ако настъпят евентуални негативни последици за някой от ваксинираните.

90-годишната Маргарет Кийнан е първият човек освен доброволците, участвали в изпитанията на ваксината, получил доза от медикамента на „Пфайзер“ и „Байонтех“ срещу COVID-19. След седмица Маргарет ще навърши 91 години.

 


image0 (9K)