Историята на един мъж, който не е лекар, но е спасил милиони бебета

Австралиецът Джеймс Харисън за последен път дари кръв. Ще кажете: „Какво от това и други хора даряват кръв?!„. Харисън обаче е кръводарител от над 60 години. През този период той дарява кръв почти всяка седмица. И най важното – в кръвта му има редки антитела и от нея се произвеждат животоспасяващи ваксини. По данни на Австралийския червен кръст, с кръвната плазма на този човек са спасени 2 милиона и 400 хиляди бебета.

Поради това прякорът му е „Златната ръка“, съобщават световните медии, цитирани от „News7”.

[ad id=“225664″]

През 1951 година ми направиха операция на гръдния кош. Трябваше да отстранят част от белия ми дроб. Разбрах след това, че са ми прелели 13 банки кръв. Бях спасен от непознати хора„, разказва Харисън.

Той решил, след като се възстанови, да започне да дарява кръв. Така и сторил. Много скоро с него се свързал екип от лекари. Оказало се, че кръвта на Джеймс може да се окаже лек за сериозен проблем в Австралия.

До 1967 година в Австралия хиляди бебета умираха всяка година. Лекарите не знаеха защо се случва това, беше ужасно! Много жени имаха усложнения по време на бременността, бебета се раждаха с мозъчни проблеми. Учените откриха дефектите на невралната тръба и се оказа, че Джеймс има в кръвта си антитела за лечението на тези състояния, което беше невероятно„, обяснява Джема Фолкънмир от Австралийския червен кръст.

[ad id=“263680″]

Усложненията се появяват при  „резус-конфликтна бременност“ – състояние, при което кръвта на майката причинява увреждания на клетките на ембриона. В най-лошия случай се стига до тежки мозъчни проблеми и дори смърт.

Австралия става една от първите държави, открила кръвен донор с ценните антитела. Джеймс е помагал не само на бебета в Австралия, но и в целия свят.

[ad id=“237001″]

Австралийците приемат Джеймс за национален герой. Той обаче има друго виждане:

Малко ми е неловко, защото колкото по-дълго го правя, толкова повече ми казват колко значимо е това мое постижение, че съм герой и така нататък. Не, това е просто нещо, което мога да правя. Възприемам го като един от талантите ми, може би и единствен талант – да бъда донор на кръв„.

[ad id=“218001″]

Всяка партида ваксини срещу резус-конфликтна бременност, произведена в Австралия, е създадена от кръв на Джеймс. Неговият подвиг е записан и в „Книгата за рекорди Гинес“.


image0 (9K)