Историята на киното, киното

Днес гледането на филми и програми, излъчвани от телевизия, кино и DVD, се превърна в част от нашето ежедневие. Те забавляват, изключват, разширяват познанията ни, трудно можем да си представим живота си без филми. Но как се роди филмът, филмът? Запознайте се с миналото на киното! Holland Perfect Acoustic ми помогна да напиша тази статия

Имало едно време..

Още през 17 век се прожектират нарисуваните картини и изображения, но те най-често могат да се видят само в църкви или изложби. През втората половина на 19-ти век фотографията и технологиите за печат претърпяват огромно развитие. През 1878 г. Eadweard Muybridge прави 24 фазови снимки една до друга на галопиращ кон. Обръщайки изображенията назад, изглежда, че конят всъщност галопира. Първият филм е заснет през 1888 г. През 1895 г. братята Люмиер изобретяват киното, което е способно да записва и прожектира филми. Те представиха своето фантастично изобретение на публиката и прожектираха свои филми в Париж. Можем да приемем тази дата като рождение на киното. Производството на киното е започнато от братя Пате след основаването на Pathé Fréres. Другата им компания, Pathé Cinema, е основана за производство на филми. Те бяха успешни и в двете начинания, един от сериозните им съперници беше Gaumont, основан от Леон Гомон. През 1910 г. компанията поема ръководството от братята Пате. Но до 1920 г. американските студия започват да разпространяват филмите си в чужбина, давайки повече пространство на холивудското кино.

Звуковият филм

През 1922 г. трима немски инженери – Ханс Фогт, Йозеф Масол и Бенедикт Енгел – правят и представят първия си звуков филм с нови техники в Берлин. Периодът на звуковия филм започва с филма на Warner Brothers ‘1927 The Jazz Singer. През 30-те години на миналия век техниката Movietone става широко разпространена. Благодарение на смесването, скоро всички звуци във филма влязоха в един и същ саундтрак. През 1940 г. стерео звукът е използван за първи път в анимационния филм на Уолт Дисни Fantasy.
През 70-те години на миналия век Dolby Laboratory експериментира със системата за намаляване на шума. А през 80-те години на миналия век вече е разработен цифров звукозапис.

И се родиха цветни филми

През 1909 г. първият цветен филм е прожектиран в Palace Variety в Лондон. През 1917 г. действителният цветен филм е показан в Съединените щати, благодарение на техниколорния процес. През 1936 г. за направата на цветни филми се използва по-усъвършенстван метод на техниката Agfacolor. Technicolor разработи процес за производство на филм през 1930 г., който може да бъде направен чрез смесване на 3 основни цвята. Уолт Дисни е изобретил този метод. Филмът Vanity Fair е направен през 1935 г., но истинската премиера на цветния филм може да се види в пълнометражния анимационен филм на Дисни Снежанка и седемте джуджета от 1937 г.

Перфектна акустика – истинско филмово изживяване

Акустиката на стаята, където се гледа филмът, определя качеството на звука на филма. Стаите могат да бъдат обработени със звукопоглъщащи и звукоизолиращи или дифузни стенни панели, шумоизолиращи завеси пред прозорците и акустичен килим на пода за постигане на перфектна акустика!

Завръщане в бъдещето!

В нашия съвременен свят вече изобщо не сме изненадани от непрекъснато развиващите се техники, използвани в създаването на филми. Много от тях имат система за домашно кино, така че можете да се насладите на истинско кино изживяване в собствения си дом. Много е важно да гледате любимия си филм на висококачествен телевизионен или прожекционен екран, но звукът на филмите е може би дори по-важен. На пазара се предлагат много видове hi-fi и аудио устройства, от които можем да избираме според вкуса и възможностите си.