История = любим предмет! В СУ “Железник“-Стара Загора знаят как

Изучавайки обществото през Средновековието, учениците от 6-и клас на СУ “Железник“ в Стара Загора изработиха красиви кукли, пресъздавайки чрез тях йерархията на обществената стълбица в онези далечни времена.

Инициатор и изпълнител на проекта е г-жа Светлана Бакоева, учител по История и цивилизации в СУ “Железник“-Стара Загора.

От символично направената изложба в кабинета се вижда, че са спазени точните цветове при изграждане на облеклото – от пурпурночервено и златно, през синьо и зелено при аристокрацията, лилаво за някои от болярите. Надолу по стълбицата са представени духовенството в черно и накрая селяните, като при последните варират цветовете бежово, кафяво, бяло, екрю – за различните краища на Европа, от запад на изток, за целия период на Средновековието.

Тази идея е традиция от 12 години в училище, разказа за ЗАРАТА преподавателката, под чието ръководство шестокласниците са създали своите кукли.

Реших, че това е начинът децата да учат с удоволствие, но и да разкрият своите творчески заложби. Те винаги се включват с интерес в подобни интерактивни уроци, а и с тях вече имаме опит – правили сме макети на средновековните столици на България.

Всеки сам подбира материалите според дадените инструкции за епохата, с която ще се занимаваме. Разчитаме, разбира се, и на помощта на родителите, които по този начин имат поглед върху работата на детето си и прекарват повече време с него, което е важно за сплотяване на семейството.

Предстои ни нов проект, свързан с българското Възраждане, но няма да издавам повече, ще спомена само неговото име – „По пътя на Паисий“, загадъчно сподели преподавателката и продължи:

В тези практически занимания учениците проявяват не само креативност, но и запомнят много по-лесно важни факти, дати, имена на личности.

В заключение г-жа Бакоева обобщи: Съчетавайки творческите способности и интереса на учениците към историята, се стремим да изваем образ на хора, бъдещи личности.

 


image0 (9K)