Италия изпада в политическа криза?

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка веднага след като остана ясно, че гласоподавателите отхвърлят референдума по негова инициатива за конституционна реформа. В пряко телевизионно изявление Ренци заяви, че опитът му в правителството приключва. Той призна „напълно ясното“ си поражение и заяви, че поема отговорност за него.

„Отрицателният вот спечели убедително. Поздравявам лидерите на кампанията за гласуване с „не“. Надявам се, че те ще работят в интерес на Италия и италианците“, бяха още думите на Ренци.

Президентът на Италия Серджо Матарела ще трябва да реши дали да приеме оставката му. Възможно е тя да бъде забавена, за да има време да се приеме бюджетът за следващата година.

Социолозите прогнозираха победа на отхвърлянето на референдума, но не с толкова голяма преднина.

Против конституционната реформа са гласували 59,11% , а ЗА са били 40,89 на сто. Избирателната активност достигна 68,41%, което беше много над очакванато.

Движението „Пет звезди“ обяви, че настоява за нови избори и че иска да управлява Италия. Популистите от тази политическа формация бяха едни от основните противници на предлаганите конституционни промени. Лидерът на крайната десница „Северна лига“ Матео Салвини също изрази задоволство от високата избирателна активност на референдума. Той обяви „ясно поражение за представителите на върхушката както в Италия, така и в чужбина“.

Реформата на Ренци предвиждаше поправки в конституцията, които да намалят ролята на Сената при приемането на законите с оправданието, че така ще се опрости процедурата. Предлагаше се също намаляване на броя на сенаторите, както и на партийните субсидии и въвеждане на мажоритарен елемент в избирателната система.

Критиците на тези предложения обаче твърдят, че по този начин ще се концентрира повече власт в ръцете на правителството.


image0 (9K)