ИТН подкрепят протестите на миньорите и енергетиците от комплекса „Марица-Изток“

От „Има такъв народ“ разпространиха декларация в подкрепа на протестите на миньорите и енергетиците от комплекса „Марица-Изток“.

„В публичното пространство съществува официално непотвърдена информация за намерения на ЕК да предложи дата за затваряне на въглищните централи в България преди 2038 година. Това е особено притеснително в контекста на задълбочаващата се енергийна криза в Европа и в страната, чието развитие е непредсказуемо и може да ни причини необратими икономически щети. В тази връзка трябва да споменем и обстоятелството, че редица страни членки на ЕС ускорено пускат повторно в експлоатация спрени въглищни централи като основна антикризисна мярка“, се казва в изпратената до медиите декларация на Консултативния съвет „Енергетика“ към ИТН.
Общински съвет Стара Загора прие Декларация за бъдещето на „МАРИЦА ИЗТОК“

На фона на тази сложна енергийна обстановка, енергийните експерти на ПП „Има такъв народ“ изразяват категорично несъгласие с този подход към страната ни, най-малкото – поради четири причини, и ги изброяват.

„Налагането на принудено решение с толкова кратък срок без анализ на състоянието и последствията за националния мощностен и енергиен баланс за период от 15-20 години е недопустимо. То е рисково и е в нарушение на основни европейски принципи и стандарти за енергийно планиране“, посочват от ИТН. Според тях налагането на такова ускорено решение е и нарушение на основното човешко право на труд на работещите в комплекса. „Приложението на такова решение без предлагане на алтернативна заетост на тези хора е основание за завеждане на дело пред Европейския съд за правата на човека и ние ще подкрепим и консултираме всяка организирана инициатива на работещите в минните региони в България в тази връзка“, се заявява в декларацията.

От ИТН посочват, че въглищните централи в България ще бъдат изведени от експлоатация един ден, но това ще стане само въз основа на национален консенсус и тогава, когато те станат неконкурентни и ненужни за енергийния баланс на страната. „Днес такова решение е недопустимо и застрашава енергийната и националната сигурност на страната“, заявяват от партията.

Енергийните експерти на ИТН изразяват недоумение от продължаващата повече от година „пасивност на ЕК за овладяване на енергийната криза и липсата на каквито и да са предложения за реформи и гъвкави мерки“. Убедени сме, че съществуват възможности за омекотяване на последствията от тази криза на европейско ниво посредством частично компенсиране на основните причини: въздействието на изкуствено създадения дефицит на природен газ и необоснованият ръст на цените на въглеродни емисии през 2021 година, посочват от ИТН и отбелязват, че имат разработен такъв план за действия и ще го предложат на ЕК чрез българското правителство.


image0 (9K)