И Стара Загора ще има своя ЗОНА ЗА КОМПОСТИРАНЕ

Влизайки в стаята, тя сякаш е скрила слънцето в джоба си. Не го демонстрира, то само заявява негласно, че е там и грее. И топли. И усмихва очите ѝ. Гергана внася деликатния аромат на спокойствие и увереност, примесен с твърдите нотки на бликаща енергия.

Гери, винаги ли си с любов в сърцето?

Запознаваме ви с Гергана Димитрова от Стара Загора – едно космополитно момиче, което успява да организира до минути будните си часове, без това да натоварва околните. Гери е възпитаничка на Езикова гимназия „Ромен Ролан“ с немски, випуск 2017. Вече е в Софийския университет и изучава философия, но нейният млад живот отрано е подчинен на безотпадъчния начин на живот и тя отдава на тази кауза почти цялото си свободно време.

От година и половина тя оглавява в СУ Екоклуб,  създаден преди 14 г.  с цел образоване на общността за опазване на природата. Студентите организират акция под наслов „Софийско торбичкосъбирачество“ и самите те са учудени от резултата. След огласяването, започват да получават дори колети със събрани торбички, като достигат цифрата 150 000 участници от цялата страна.

Малко по-късно Гергана поема и Зоната за компостиране в Студентски град, където с доброволен труд нещата се случват, а Студентската компостираща задруга увеличава броя на членовете си.

Преди няколко седмици Гери се запознава с едно себеподобно момиче, също от Стара Загора, завършило Търговската гимназия. Името ѝ е Мария Марулева и двете заедно обсъждат какво могат да направят за родния си град. В техните планове се включва и семейството на Любка и Робърт Хенри от „Направи си бира“ и колелото леко, но сигурно се завърта.

И вече има обявено СЪБИТИЕ!

На 30 август, от 11 часа, в кв. „Трите чучура“, ул. „Ген. Стефан Азманов“ 1 в Стара Загора, ще се създаде ЗОНА ЗА КОМПОСТИРАНЕ

Мария и Гергана ще разяснят как и защо се компостира, ще разкажат какво представлява компостера и какво се случва в него.

Компостирането е събиране на органични материали на специално пригодено за това място, където под определен контрол органичните материали се разграждат и от тях се получава изключително полезен биотор.

Нека благодарим на Гергана за добрите примери и намерения за нашия град!
Пожелаваме си все повече млади хора да имат погледа и грижата за околната среда, обществото и себе си по устойчив начин!


image0 (9K)